Acasă » Termo » Greenpeace: Guvernul încalcă reglementările europene prin grantul oferit CE Oltenia

Greenpeace: Guvernul încalcă reglementările europene prin grantul oferit CE Oltenia

13 aprilie 2021
Cogenerare
Energynomics

Bogdan Tudorache

Decizia guvernului de a acorda Complexului Energetic Oltenia un grant de 241 de milioane de euro încalcă prevederile europene, conform Greenpeace și altor două organizații de mediu, care s-au adresat în acest sens Comisarului European pentru Competiție.

Pe 31 martie, prin Ordonanța de Urgență nr. 21 din 31 martie 2021, Guvernul României a decis să acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO) un grant de 241,4 milioane euro, înainte ca investigația Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare să fie finalizată. Greenpeace, alături de alte organizații importante de mediu din Europa – Europe Beyond Coal și Bankwatch România – a sesizat printr-o scrisoare comună această încălcare a reglementărilor referitoare la ajutoarele de stat Comisarului European pentru Competiție, Margrethe Vestager.

Conform noii ordonanțe de urgență, acest grant de salvare ar fi parte a implementării planului de restructurare al CEO. Totuși, România nu a notificat această măsură suplimentară Comisiei Europene și nu a primit autorizarea forului european de a implementa planul de restructurare.

De asemenea, acordând un grant și nu un împrumut, guvernul transferă către cetățeni costurile emisiilor de CO2, care ar trebui să fie suportate de Complexul Energetic Oltenia, încălcând principiul „poluatorul plătește” așa cum este el descris în articolul 191(2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, susțin organizațiile de mediu.

„În acest moment, Ministerul Energiei se joacă cu focul. Prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, domnul Virgil Popescu sfidează regulile și instituțiile europene, periclitând șansele CEO de a obține finanțare și de a se restructura cu adevărat odată cu închiderea investigației.

”Să fie foarte clar: suntem pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, însă nu în orice condiții. Înțelegem că acest proces nu se poate întâmpla fără sprijin financiar, însă el trebuie acordat în condițiile legii. În același timp, banii publici nu trebuie să susțină producția de energie din cărbune sau alți combustibili fosili toxici. CEO are viitor și perspective de dezvoltare doar dacă lasă în urmă combustibilii fosili și se concentrează pe energia regenerabilă”, spune Vlad Cătună, coordonator de campanii al Greenpeace România.

Investigația aprofundată se află, până pe 19 aprilie, în fază de consultări; toate părțile interesate sunt invitate să își prezinte observațiile referitoare la planul CEO de restructurare și decarbonare. Deși în nota de fundamentare a ordonanței de urgență menționate Ministerul Energiei vehiculează modificări ale planului inițial propus Comisiei, nicio o variantă actualizată nu a fost pusă la dispoziția publicului larg. Practic, părțile interesate să contribuie nu au la dispoziție informațiile necesare pentru a trimite comentarii pertinente în cadrul procesului de consultare publică, spune Greenpeace.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *