Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Grecia încheie un contract pe 10 ani cu Gazprom; prețul scade retroactiv cu 15%

Grecia încheie un contract pe 10 ani cu Gazprom; prețul scade retroactiv cu 15%

27 februarie 2014
Consumatori
energynomics

Compania de distribuție a gazelor naturale din Grecia (DEPA) a încheiat un contract pe 10 ani de furnizare de gaze naturale cu Gazprom, contract care va aduce și o reducere retroactivă a prețului gazelor cu 15%. Noul preț va fi folosit în calcularea facturilor pentru gazul furnizat de Gazprom din iulie 2013, iar diferența de până la 70 milioane de euro va fi returnată consumatorilor, spune Ministerul elen al Mediului şi Energiei pentru Reuters.

Potrivit informațiilor obținute de presa elenă pe surse, noul tarif coboară de la 470 dolari/1.000 de metri cubi la 395 dolari/1.000 de metri cubi. Contractul conține clauza take-or-pay și stipulează că va fi furnizată către DEPA o cantitate cuprinsă între 2,5 și 3 miliarde de metri cubi anual. Tariful redus va intra în vigoare de la 1 aprilie.

Consumatorii industriali şi producătorii de electricitate vor încasa discountul direct de la DEPA, iar consumatorii casnici şi firmele mici vor primi banii de la companiile furnizoare din Atena, Salonic şi Tesalia, menționează Mediafax pe baza informațiilor din presa din Grecia. Acordul final urmează să fie semnat la jumătatea lunii martie, după ce va fi aprobat de conducerile celor două companii.

Alături de discountul obținut de la ruși, DEPA a obținut o reducere și pentru importurile din Algeria. Totodată, Grecia va avea și avantajul de a deveni țară de tranzit pentru gazul azer în drumul său spre Europa prin intermediul TAP.

Statul elen speră și la exploatări de hidrocarburi din depozite interne. Analizele preliminare indică rezerve totale de aproape 290 milioane de barili de țiței în diverse regiuni ale țării. Premierul grec speră că dezvoltarea acestui sector poate aduce venituri suplimentare de 150 miliarde de euro în următorii 30 de ani. “Există indicii foarte solide că, în următorii 25 – 30 de ani, veniturile statului obţinute din taxele pe hidrocarburi ar putea ajunge la 150 miliarde de euro”, a spus șeful guvernului din Grecia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *