Acasă » Opinii » Geoană: România este țara din UE care investește cel mai puțin în cercetare-dezvoltare-inovare

Geoană: România este țara din UE care investește cel mai puțin în cercetare-dezvoltare-inovare

11 iunie 2024
Opinii
energynomics

România este țara care investeşte cel mai puțin din Uniunea Europeană în cercetare-dezvoltare-inovare, iar sumele alocate de la bugetul național sunt absolut ridicole din acest punct de vedere, a declarat, luni, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, citat de Agerpres.

„Nu tot ce se întâmplă în America de Nord sau în Europa reprezintă vârful. China inovează un ritm accelerat, Japonia, Coreea, ceilalți, inovează într-un impact accelerat. Ceea ce se va întâmpla probabil în perioada următoare este o chestiune legată de o hyper-accelerare a competiției pentru superioritate în aceste tehnologii. Aceste țări au, fără excepție, la nivel central al Guvernului, la preşedinție, în funcție de modul de organizare constituțională a fiecăreia – Coreea de Sud cu un preşedinte foarte puternic, Japonia cu un prim-ministru foarte puternic – un Chief Innovation Officer, au pârghii fiscale de stimulare a investiției sectorului privat în tehnologie şi în inovare. Nu considerați vorbele mele niciun fel de apropo politic pentru viitorul apropiat în România. Dacă în anii 60, un procent de 90% dintre tehnologiile folosite pentru apărare şi securitate națională erau produse cu sprijin guvernamental, iar NASA e exemplul cel mai cunoscut, astăzi, 90% din aceleaşi tehnologii sunt produse în sectorul privat. Deci legătura între Guvern, sectorul privat şi societate, în general, reprezintă o obligație pe care o avem pentru a putea să lucrăm în continuare în acest fel”, a spus Geoană.

Oficialul NATO a adăugat că România investeşte cel mai puțin din Uniunea Europeană în Cercetare-Dezvoltare-Inovare.

„Regret într-un fel, şi nu este nicio critică, dar mă uit puțin la cifre agregate, că România este țara din Uniunea Europeană care investeşte cel mai puțin în Cercetare-Dezvoltare-Inovare. Sumele alocate din bugetul național românesc sunt absolut ridicole din acest punct de vedere. Nu poți să fii în vârf doar sperând că-ți transferă cineva tehnologie din altă parte, dacă nu produci tu inovarea ta şi nu faci parte din ecosistemul de inovare. România este la partea de inovare foarte jos şi sectorul privat din România, străin şi românesc, investeşte cel mai puțin în Inovare, Cercetare-Dezvoltare. Fără să dau recomandări de politică fiscală, că nu-i treaba mea, atunci când a început o discuție despre reducerea facilităților fiscale pentru IT&C în România, a fost poate prea brutal. Eu, dacă ar fi să recomand ceva sau dacă m-aş gândi la ceva, ar fi să mergem cu înlesniri fiscale agresive pentru R&D în care sectorul privat, până la urmă care produce majoritatea acestor inovații, să fie într-o competiție de inovare acerbă şi în domeniul militar”, a subliniat Mircea Geoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *