Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Gazoductul Bulgaria-Grecia, gata în 2018; România trebuie să repare conductele din sud

Gazoductul Bulgaria-Grecia, gata în 2018; România trebuie să repare conductele din sud

23 aprilie 2015
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Construcția rețelei de interconectare de gaz între Bulgaria, Grecia şi România va începe în martie 2016 și va fi finalizată până la sfârșitul lui 2018, o societate de proiect cu un capital iniţial de 10 milioane de euro fiind înființată pentru a rula proiectul, a declarat ministrul energiei din Bulgaria, Temenuzhka Petkova, conform Novinite.

În ceea ce privește legătura spre România, întârzierea cauzată de o posibilă defecţiune a conductelor trase pe sub Dunăre va fi recuperată, întrucât deja a fost lansată o procedură de achiziție publică pentru selectarea companiei ce va efectua reparaţiile, a spus Petkova. Ea a adăugat că interconectorul român va fi operaţional până la sfârșitul acestui an.

Gazoductul trebuie să devină operațional în 2018

Temenuzhka Petkova a făcut acest anunț în urma unei întâlniri care a avut loc miercuri la Sofia între oficialii din Bulgaria, Grecia și România, pe care a calificat-o ca „istorică”. Discuțiile s-au axat pe posibila construcție a așa-numitului „coridor de gaz Vertical” care leagă rețelele de gaze ale celor trei state membre ale Uniunii Europene.

Un prim pas către acest proiect a fost făcut în decembrie 2014 de către miniștrii Energiei din cele trei ţări, odată cu dispariția proiectului iniţial al gazoductului South Stream al Gazprom. Conform estimărilor, noile conducte vor putea transporta între 3 și 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan, precum şi gaz natural lichefiat din Grecia (GNL).

Vicepremierul pentru politicile economice Tomislav Donchev a fost citat de Focus News Agency spunând că harta europeană a gazelor este în schimbare, iar interconexiunilor cu țările vecine vor permite Bulgariei să fie gata pentru „toate scenariile de viitor”.

„Vorbim adesea despre diversificare, securitatea aprovizionării. Fără conectare reală între vecini acestea sunt doar discuţii”, a explicat el, subliniind de asemenea că iniţierea Uniunii Europene a Energiei ar fi fost „imposibilă fără o rețea de proiecte regionale”.

Totodată, Petkova a reiterat în urma evenimentului că Sofia ar putea aplica pentru fonduri UE (de până la 220 de milioane de euro) pentru a plăti factura pentru interconectarea cu Grecia. La începutul acestui an, secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat în timpul vizitei sale în Bulgaria că va face toate demersurile pentru ca Bruxelles-ul să ofere asistența financiară necesară.

După prima criză a gazelor, care a urmat conflictului dintre Rusia și Ucraina din 2009, Bulgaria a încercat să-și diversifice sursele de gaze prin construirea legăturilor de interconectare cu țările vecine. Cu toate acestea, nici un proiect nu a fost terminat până în prezent.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *