Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Cum a îngropat scandalul Petrobras visul Braziliei pentru petrol offshore

Cum a îngropat scandalul Petrobras visul Braziliei pentru petrol offshore

Bogdan Tudorache

Ascunse în largul coastei Braziliei, sub kilometri de apă de mare, stâncă și sare, se află rezerve vaste de petrol – cel puțin 50 de miliarde de barili – care ar fi trebuit să producă venituri inestimabile pentru această națiune. Dar, așa cum se întâmplă adeseori în Brazilia, promisiunea timpurie de exploatare a acestei formațiuni geologice preistorice pre-saline lasă loc dezastrului.

Opt ani de la descoperirea rezervelor, intervenția guvernului, corupția și proasta gestionare a gigantului de stat Petroleo Brasileiro SA pun la îndoială capacitatea Braziliei de a capta și folosi bogăția sa petrolieră pentru a ridica întreaga economie, conform Bloomberg. Scandalul din jurul companiei a coincis cu o scădere a prețurilor mondiale ale petrolului. Petrobras nu întruchipat doar mândria industriei petroliere din Brazilia, dar şi spiritul națiunii de a deveni un actor important pe scena energetică mondială.

Timp de decenii, politica guvernamentală oficială a fost de a încărca Petrobras cu manageri „prieteni” cu guvernul și de a adopta politici care să favorizeze Petrobras pentru a îi facilita o dezvoltare rapidă. În schimb, activele Petrobras au constituit baza prezentărilor către state și orașe pentru a le cere plata unor miliarde în programe sociale și economice de dezvoltare.

Datorii de 135 de miliarde de dolari

Dar aceste politici sunt puse acum la îndoială, mai mult ca niciodată. Cheltuielile pe programe cum ar fi subvențiile pentru combustibili pentru populaţie au făcut ca datoriile Petrobras să crească la niveluri record, iar managementul numit de guvern a fost acuzat de neglijenţă, în ceea ce a devenit, probabil, cel mai mare și mai costisitor scandal de corupție care a zguduit vreodată Brazilia.

„Cuvântul corect este haos”, a spus Vandré Guimaraes, secretar de dezvoltare pentru orașul Macae, bază pentru operațiunile Petrobras offshore. Proiectele petroliere au fost abandonate și locurile de muncă au dispărut – cel puţin 3.000 au fost retrase în acest an, a spus el. Președintele Dilma Rousseff se luptă să limiteze prejudiciile gigantului petrolier pe care l-a supravegheat și promovat. Ea a schimbat managementul companiei, înlocuindu-şi prietenul și directorul executiv numit anterior, Maria das Gracas Foster și alţi câţiva directori.

De asemenea, Petrobras, cu datorii de 135 de miliarde de dolari, mai mari decât ale Danemarcei, cheltuieli mari şi pierderi cauzate de scandalul de mită, este forțat să-şi reducă investițiile și să pună în vânzare active de 13,7 miliarde dolari, într-un moment în care prețurile petrolului au căzut. Miercuri consiliul său va vota bilanţul financiar, mişcare amânată din ianuarie.

Acţiunile Petrobras au crescut recent – cu 40% în ultima lună – pe fondul semnalelor că îşi va rezolva impasul după publicarea rezultatelor financiare și asumarea reformei. Dar scandalul nu va dispărea şi ar putea constitui o piedică pentru operațiunile companiei în anii următori. Criticii spun că Rousseff nu a făcut suficient pentru a rupe lanțurile guvernamentale pe care mulți le văd ca problema principală a Petrobras.

„Situația actuală a fost cauzată din vina exclusivă a implicării guvernului, de la subvențiile pentru combustibili la numirile politice care au dus la scandalul de corupție”, a declarat Pedro Zalan, un consultant care a lucrat timp de trei decenii la Petrobras. „Dacă nu ar fi fost intervenția statului, societatea nu ar trebui să-şi vândă acum activele de valoare, într-o perioadă cu prețuri scăzute la petrol.”

Unii politicieni și oameni de afaceri îi cer lui Rousseff să liberalizeze politicile care au oferit Petrobras un monopol virtual pe dezvoltarea în staturile pre-saline, o formaţiune geologică ce se intinde sub platoul continental, la aproximativ 150 de kilometri de coasta braziliană. În forma actuală, companiile petroliere străine pot participa la proiecte în pre-salin – dar numai având Petrobras ca partener de operare. Ele trebuie, de asemenea, să-și procure circa 65% din echipamente și servicii pe piața internă.

Peste 6 miliarde de dolari obținuți rapid de noul CEO

În schimb Rousseff, în timp ce admite că sunt necesare „măsuri drastice” pentru a transforma Petrobras, consideră că încă nu este nevoie de schimbări în legislaţia locală şi normele privind proprietatea stratului pre-salin care stau la baza strategiei petroliere. Norma legată de proprietate este greu de acceptat de companiile petroliere străine și nu a produs rezultatele dorite. Orice consorțiu care licitează împotriva Petrobras pentru un perimetru pre-salin și câştigă, trebuie ulterior să predea controlul operațiunilor zilnice producătorului de stat, împreună cu un pachet de 30%, după licitaţie. Nimeni nu a încercat încă acest sistem.

Petrobras, la rândul său, spune că situaţia e în curs de redresare. Noul CEO, Aldemir Bendine, a făcut demersuri pentru a obţine rapid finanțarea necesară, semnând patru tranzacţii în valoare de 9.5 miliarde reali (3,1 miliarde dolari), în împrumuturi de la bănci braziliene precum şi un acord pentru o platformă off-shore de 3 miliarde de dolari. Aceasta rezultă în urma finanțării din 1 aprilie cu China Development Bank, de 3,5 miliarde dolari, prima parte a unui acord care urmează să fie pus în aplicare în acest an și în 2016.

Între timp, randamentele pre-saline au depășit previziunile proprii ale Petrobras, compania producând acum aproximativ de trei ori mai mult decât estimase în 2010. „Petrolul pre-salin este unul viabil economic, chiar şi cu actualele prețuri mai mici”, a declarat compania. „Petrobras şi partenerii săi au încredere deplină în rentabilitatea producției de acestei explorări de frontieră”, spun oficialii companiei, citaţi de Bloomberg.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *