Acasă » Evenimente Trecute » Frank Hajdinjak: Pentru dezvoltarea pieței, avem nevoie de scheme de stimulare potrivite

Frank Hajdinjak: Pentru dezvoltarea pieței, avem nevoie de scheme de stimulare potrivite

26 iulie 2016
Evenimente Trecute
energynomics

Acesta este transcriptul mesajului transmis de Frank Hajdinjak, director general E.ON România, cu prilejul Energy Strategy Summit 2016, desfăşurat pe 31 mai la Palatul Snagov. Pentru a vedea un sumar al celor mai importante mesaje transmise, mergeţi la articolul 27 de idei esenţiale după Energy Strategy Summit 2016.

Vă mulțumesc foarte mult pentru invitație! Sunt fericit să fiu aici cu dumneavoastră.

Sustenabilitatea poate fi privită sub mai multe aspecte. Pe de o parte, poate fi înţeleasă ca durabilitate, din punct de vedere al mediului înconjurător și cred că această discuție în România este încă la un nivel prea scăzut în comparație cu alte țări. Sunt fericit să văd noile inițiative pe care le adăugați la Ministerul [Mediului]. Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în Germania, Energiewende se concentrează extrem de mult pe durabilitate, din punct de vedere al mediului. Dar toate acestea vin cu un anumit preț, care este o altă dimensiune a durabilității, și, de asemenea, accesibilitatea facturilor la energie pentru consumatorii finali. Ele au un rol important pentru echilibrul corect.

Pe de o parte, trebuie să dezvoltăm sistemul energetic. Așa cum a spus domnul [Vasile] luga, întreg modelul de afaceri se schimbă. Toate companiile energetice care sunt prezente pe piață, și, de asemenea E.ON este foarte mult afectată – vor fi afectate de această schimbare. Este o schimbare dramatică – lucruri pe care noi nu am fi putut să le prevedem acum 10 ani. Mai există apoi perspectiva pe care o impune tehnologia, care vine și ne ajută nu numai pe noi, dar și pe clienți. În fine. al treilea set de factori este cel pe care l-am menționat mai devreme, legat de politicile de mediu, nu numai în Germania, ci peste tot.

Dacă ne uităm cu atenţie, așa cum a spus mai devreme președintele [Niculae] Havrileț, ANRE trebuie să păstreze factura sub control. Este corect, este chiar foarte corect, însă există doar unul dintre rolurile pe care le are ANRE. Al doilea rol important al ANRE este acela de a dezvolta piața, de asemenea, de a dezvolta afacerile cu energie astfel încât politicile energetice să conducă piața. Deci, da, punctul de vedere al consumatorului este important. Există însă şi punctul de vedere al investitorului, angrenat în aceste chestiuni, și apoi, desigur, sunt decidenţii din zona de politici.

Spre exemplu, permiteți-mi să vă reamintesc ce s-a întâmplat cu industria energiilor regenerabile, precum și ceea ce înseamnă acest lucru pentru o politică durabilă și pentru investitori pe termen lung. Am început în urmă cu câțiva ani cu cea mai atractivă schemă de sprijin pentru regenerabile din Europa. Acest lucru s-a întâmplat într-o țară care este, să zicem, la capătul de jos al Uniunii Europene în ceea ce privește capitalul și nu a fost sustenabil. A devenit clar că această schemă de sprijin a fost prea atractivă, dar după aceea ne-am dus în direcția total opusă – investitorii din industria regenerabilă se luptă pentru a supraviețui, deoarece sistemul a fost distrus; de la cel mai atractiv, a ajuns cel mai puțin simplu de gestionat. Aceasta nu este o modalitate durabilă de sprijinire a investitorilor! În această privinţă, trebuie să existe un echilibru în permanenţă.

În ceea ce privește consumatorii, în mod clar, factura la preț accesibil este subiectul principal, și credeți-mă, nu numai în România, ci și în alte țări. În Germania, de asemenea, sărăcia energetică este subiectul momentului, un subiect care trebuie să fie abordat. În primul rând, desigur, prin intermediul instrumentelor politice, care vor oferi un sistem de sprijin viabil pentru clienții vulnerabili. Insist, mă refer la clienții cu adevărat vulnerabili. Din fericire, eu sunt în poziția în care îmi pot permite să plătesc factura la energie, dar mulți români nu își pot permite și acest lucru trebuie să fie pus pe direcția corectă. Eu nu am nevoie de sprijin, dar sunt alte persoane au nevoie să obțină susţinerea corectă, pentru a evita sărăcia energetică. Această chestiune trebuie abordată de factorii de decizie în chistiunile de politici energetice, iar ANRE este cea chemată să realizeze un sistem sustenabil.

Dacă ne uităm la profilul consumului de energie, la nivelul unei gospodării standard în România, puteți vedea că există un potențial imens pentru măsuri de eficiență energetică. Trebuie să spun că sunt căsătorit cu o româncă, iar socrii mei sunt de asemenea români. Nu există nicio zi în care televizorul să nu funcționeze timp de 14 ore, indiferent de faptul că nimeni nu se uită la. Este vorba de un tip de comportament, dar ţine, de asemenea, şi de alte măsuri tehnice care pot fi luate pentru a reduce consumul de energie. Este nevoie de multă educație, dar este nevoie, de asemenea, de un sistem de sprijin, cu mecanismele de suport corecte pentru a susţine măsurile de eficiență energetică, pentru a face astfel încât, de asemenea, factura, până la urmă, să vină cu prețuri accesibile pentru consumatori. Aceasta înseamnă că trebuie să fie promovăm mecanisme de economisire a energiei care pot fi controlate prin tehnologii moderne, prin tehnologii mobile pe telefoane inteligente, prin care putem controla și reduce consumul casnic. Aşa ceva se poate face cu ceea ce vedem aici, cu Casa Eco. Trebuie să avem o schemă de sprijin corectă. Atunci când încerci să intri pe o piață, de obicei o tehnologie nouă nu oferă un randament la nivelul investițiilor, nici pentru condumatorii finali, şi nici pentru investitori. Pentru a dezvolta această tehnologie, trebuie să aplici un sistemul de sprijin corect pentru a o aducă în piață, după care, în mod automat, tehnologia se va dezvolta și vom putea reduce schemele de sprijin. Dar, pentru a o aduce pe piață, este nevoie de o schemă de sprijin care să o propulseze, pentru că altfel nimeni nu va veni cu banii.

Un alt aspect menționat mai devreme, legat de afacerile cu energie, de investițiile pe termen lung și investițiile mari. Şi în această privinţă, este nevoie să reconsiderăm cu totul modelul de afaceri. Pe de o parte, da, vorbim de investiții pe termen lung, atunci când investim în reţele de transport, în conducte etc., în ceva ce trebuie să se amortizeze într-o perioadă de 10 până la 15 ani. Pe de altă parte, trebuie, de asemenea, să renunţăm la paradigma centralelor electrice uriașe. De exemplu, nu cred că vreuna dintre marile companii energetice va investi în orice tip de centrală electrică de mari dimensiuni, așa cum ar fi făcut în urmă cu 10 sau 15 ani. Asta nu se va mai întâmpla! Piața se schimbă. Este vorba despre producţie descentralizată, cogenerare, poate chiar tri-generare, adică încălzire, răcire și electricitate. Este vorba, de asemenea, despre producţia finală de energie la nivelul gospodăriilor. De ce să nu ai o instalație fotovoltaică? Germania este plină de case cu sisteme fotovoltaice pe acoperișuri. Din păcate, nu este energie solară aşa cum avem în România. Este cu mult mai rentabil să avem asemenea instalații fotovoltaice în România. Este nevoie de o schemă de sprijin, pentru a aduce cele mai noi tehnologii pe piață și pentru a face aceste tehnologii fezabile pentru investitori și pentru gospodării. Acesta este, de asemenea, o altă modalitate de generare a energiei care va conduce la o schimbare radicală a rolurilor jucătorilor de pe piață. Cel mai probabil, în viitor, consumatorul tipic va fi şi producător. Așa că, odată cu instalarea instalaţiilor fotovoltaice pe case, veţi deveni și producător de energie și furnizor energie în rețea, mai ales alături de alte tehnologii noi, cum ar fi bateriile, care se dezvoltă rapid, și care va avea, probabil, un impact cu adevărat perturbator pentru piață și va schimba lumea energetică.

Deocamdată, reglementările au rămas în urmă în privinţa încurajării accesului investitorilor pe această piață şi, domnule Președinte, avem nevoie de dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *