Acasă » Interes general » Dan Drăgan: Europa are nevoie în primul rând de securitate energetică la prețuri accesibile

Dan Drăgan: Europa are nevoie în primul rând de securitate energetică la prețuri accesibile

11 mai 2023
Digitalizare
energynomics

Europa are nevoie în primul rând de securitate energetică la prețuri accesibile, iar reducerea dependenței de importurile rusești de energie, creșterea securității aprovizionării și accelerarea tranziției energetice merg mână în mână, a spus Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat, Ministerul Energiei  la Forumul de Reziliență Cibernetică, eveniment organizat de Asociația Centrul Român al Energiei, în parteneriat cu Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență din subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

„Criza energetică a arătat că Europa are nevoie în primul rând de securitate energetică la prețuri accesibile. Există doi piloni: sustenabilitatea în sectorul energetic, în paralel cu reducerea emisiilor de gaze. În opinia noastră, reducerea dependenței de importurile rusești de energie, creșterea securității aprovizionării și accelerarea tranziției energetice merg mână în mână. Totuși, avem nevoie de o nouă perspectivă, care să încorporeze specificul și capacitățile naționale, precum și nevoile cetățenilor noștri”, a declarat Dan Dragoș Drăgan.

El a spus că țările trebuie să folosească toate resursele energetice disponibile, la nivel național.

„Este, de asemenea, nevoie de investiții masive în sursele de energie regenerabilă și modernizarea infrastructurii. Trebuie să menținem prețuri corecte și accesibile pentru clienți”, a adăugat el.

Totodată, Frank Hajdinjak, vicepreședinte, Centrul Român al Energiei a spus că România trebuie să investească în continuare în digitalizare.

„Digitalizarea este o necesitate absolută. Desigur, suntem mai expuși la atacuri cibernetice și reziliența cibernetică devine din ce în ce mai critică… Odată cu creșterea energiei regenerabile, mulți jucători noi intră pe piață și, pentru a-i integra, trebuie să facem ca sistemul să fie stabil și să funcționeze și este necesar un amplu proces de digitalizare. Acest lucru afectează programele de investiții ale companiilor de distribuție și transport și ale producătorilor”, a spus Hajdinjak.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *