Acasă » Regenerabile » Florin Pop (EnergoBit): Al doilea val de regenerabile se bazează pe proiecte fotovoltaice

Florin Pop (EnergoBit): Al doilea val de regenerabile se bazează pe proiecte fotovoltaice

21 iunie 2022
Electricitate
energynomics

Grupul EnergoBit este deja parte din noul val al regenerabilelor în România, ne-a confirmat directorul general Florin Pop, la EnergynomicsTalks, într-un dialog despre potențialul de dezvoltare a lanțului valoric de producție în industria energetică din România. Volumul proiectelor pe care EnergoBit le are în lucru este de circa 10.000 MW, în proiecte aflate în diferite stadii. Dintre acestea, “aproximativ 2.500 MW au depășit deja etapa obținerii autorizației tehnice de racordare”, a precizat Florin Pop.

“La foarte multe proiecte la care lucrăm avem incluse și elemente de stocare”, a mai spus oficialul de la EnergoBit. “Ca regulă generală, recomandăm utilizarea unor facilități de stocare care reprezintă circa 10% din puterea instalată în producție, așa că la un parc de 10 MW, recomandăm utilizarea unei soluții de stocare de aproximativ un megawatt.”

Dincolo de această opțiune, experții companiei insistă pe necesitatea de a dezvolta capacitățile de interconectare cu țările din jur. “Stocarea îți permite să fii independent într-o zonă geografică, dar secolul XXI este foarte caracterizat de globalizare și de interacțiune”, a mai spus Florin Pop, observând că primul val de regenerabile din România a dominant de tehnologia eoliană și s-a manifestat concentrat în puține zone din țară. “Acum, proiectele fotovoltaice sunt mai numeroase și sunt distribuite pe teritoriul întregii țări. Sunt foarte multe proiecte care apar în zona de vest, în zona de nord. în zona Transilvaniei, unde avem un deficit foarte, foarte mare de producție… Un lucru pe care l-am amintit și în care cred foarte, foarte mult ține de interconectare. Problema foarte mare se pune la nivelul orelor de vârf, când consumul crește foarte mult. Dar cererea de vârf în România este decalată cu o oră față de Ungaria sau față de Austria. Cererea de vârf din România este decalată 2 ore sau 2 ore și jumătate față de Germania. În momentul în care există o rețea foarte dezvoltată de transport a energiei electrice pe distanțe mari, cum se întâmplă în zona nordică a continentului (Norvegia, Danemarca, Suedia, Marea Britanie) sau în extremitatea vestică (Spania, Portugalia, Franța), poți, teoretic, să funcționeze pe mai multe intervale orare cu cerere la vârf acoperind nevoile vecinilor de la est și vest.”

Sunt semne clare că societățile din grupul clujean vor juca un rol semnificativ și în următorii ani de dezvoltare a capacităților de producție a energiei din surse regenerabile, după cel pe care l-au avut în primul val. “În perioada anilor 2009-2014, au fost instalați în România aproximativ 3.000 MW în capacități eoliene și aproximativ 1.4000 MW megawați în sectorul fotovoltaic. Firma EnergoBit a fost implicată în realizarea de proiecte de energie regenerabile care au totalizat mai mult de 2.000 MW, cu precădere în domeniul eolian, dar și în proiecte fotovoltaice”, a rememorat Florin Pop. Numele EnergoBit era asociat în acea perioadă în principal cu proiectul de la Fântânele-Cogealac, vreme de un deceniu cel mai mare parc eolian onshore din Europa. De atunci, compania operează și un dispecerat energetic la Constanța prin care sunt administrate de la distanță mai multe unități de producție. “Ceea ce le propunem partenerilor noștri nu este doar un proiect punctual, ci o colaborare pe douăzeci de ani”.

Grupul EnergoBit are patru mari linii de business, între care activitatea de producție, în două fabrici. “Producem în momentul de față echipamente electrice de medie și joasă tensiune, între care posturile prefabricate în anvelopă de beton, transformatoarele de distribuție cu pierderi ultra-reduse, celulele de medie tensiune, de distribuție primară și secundară și, sigur, o gamă foarte variată de tablouri electrice de distribuție, de automatizări și SCADA”, a precizat Florin Pop. România are bune perspective a dezvolta lanțul de producție industrială pentru industria energetică, apreciază oficialul de la EnergoBit, “pentru că inteligență există, personal calificat putem găsi”. România suferă încă efectele unor decizii luate în anii ’90 și la începutul anilor 2000, când mari actori din zona energiei au dezvoltat capacități de producție în țări ca Polonia, Ungaria sau Cehia, pentru că aceste țări au beneficiat mai repede de mecanisme PHARE și de aderarea la Uniunea Europeană. “Astăzi, aceste capacități de producție acoperă piețele interne, ba chiar unele componente ajung în România”, a subliniat Florin Pop.

Ne putem gândi să producem în România turbine eoliene și panouri fotovoltaice, precum și toate celelalte elemente de care e nevoie. “La un proiect fotovoltaic, costul panourilor reprezintă poate 50% din valoarea investiției. Dacă includem valoarea pământului și costurile cu dezvoltarea, panourile reprezintă chiar mai puțin de 50%. Dar sunt mult mai multe componente, sunt cabluri, de exemplu, pe care le producem în România. Putem să ne gândim la dezvoltarea de electronică de putere, dar nu trebuie să ignorăm inteligența de care este nevoie în etapele premergătoare, de pregătirea a proiectelor – proiectare, studii etc. Apoi, România are resurse foarte bine dezvoltate în zona de software, care într-un proiect fotovoltaic, de exemplu, este responsabilă de controlul automatizat și de operarea de la distanță”, spus Florin Pop.

Al doilea departament din cadrul grupului EnergoBit este responsabil de inginerie electrică și excelează “în soluții de măsură, de contorizare și analiza a calității energiei electrice, în soluții de protecții și în soluții SCADA”. Al treilea mare departament reunește activitățile de antreprenoriat general în domeniul energiei electrice. “Ce încercăm noi să facem este să nu ne prezentăm în fața partenerului doar cu o echipă de project manageri, ci să acoperim cât mai mult este posibil din viața complexă a unui proiect mare. Am dezvoltat în interiorul firmei capacități de proiectare, capacități de audit energetic, producție, soluții de inginerie electrică și propunem echipe de execuție proprii. După realizarea unui proiect complex, suntem alături de beneficiarul final și îi oferim servicii de operare instalații energetice și de service.”

Tot ceea ce ne dorim și ne trebuie, tot ce visăm să facem depinde de energie, iar securitatea sistemului energetic și independența energetică trebuie tratate ca priorități naționale, a încheiat Florin Pop, în opinia căruia sectorul energetic a făcut față cu brio perioadei de pandemie, cu toate provocările ei. “Cred că în România încă nu s-au făcut simțite efectele războiului din Ucraina. Derapajele din ultimele luni, în lanțurile de aprovizionare și în realizarea proiectelor, sunt în continuare determinate de pandemia de COVID-19. Din păcate, în viitorul apropiat vom simți mai puternic impactul războiului din Ucraina”, a avertizat directorul general al EnergoBit.

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din iunie 2022 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.