Acasă » Interes general » Firmele și guvernul turc, criză a obligațiunilor de 3,8 mld. dolari în octombrie – SocGen

Firmele și guvernul turc, criză a obligațiunilor de 3,8 mld. dolari în octombrie – SocGen

19 august 2018
Interes general
energynomics

Guvernul din Turcia și unele firme locale vor fi neoite să efectueze rambursări de aproape 3,8 miliarde de dolari (2,99 miliarde de lire sterline) pentru obligațiuni denominate în valută, în luna octombrie, în timp ce lira turceasă a pierdut mai mult de o treime din valoarea sa de la începutul anului. Investitorii de pe piețele emergente (EM) sunt îngrijorați de povara datoriei externe a Turciei și de capacitatea redusă firmelor și a băncilor de a rambursa bonduri, după un boom în emiterea de monedă, necesară pentru a contribui la finanțarea unei economii în creștere rapidă.

Pentru companii, costul serviciului datoriei externe denominate în lire turcești a crescut cu un sfert în ultimele două luni, potrivit Reuters.

„Cerințele de finanțare externă ale Turciei sunt mari”, a scris Jason Daw, de la Societe Generale, într-o notă adresată clienților. „Ea are cea mai mare datorie în valută din rândul EM, datoria externă pe termen scurt este de 180 miliarde de dolari (141,6 miliarde de lire sterline) și datoria externă totală de 460 miliarde de dolari (361,9 miliarde de lire)”.

Calculele companiei Societe Generale arată că firmele turcești vor trebui să facă rambursări aferente principalului unor obligațiuni denominate în valută cu scadență până la sfârșitul anului de 1,8 miliarde de dolari (1,4 miliarde lire sterline), în timp ce obligațiunile de stat vor avea un serviciu de 1,25 miliarde de dolari. În plus, trebuie plătite dobânzi care însumează un total de 2,3 miliarde de dolari (1,81 miliarde de lire sterline).

Cea mai grea luna pentru rambursari este luna octombrie, cand se platesc 3 miliarde de dolari din principal si 762 milioane dolari din dobânzi.

„Plățile principale și ale dobânzilor ar trebui să fie monitorizate îndeaproape până la sfârșitul anului – deoarece este cu 25% mai costisitor pentru sectorul corporativ să își ramburseze obligațiile față de luna precedentă, având în vedere deprecierea monedei”, a scris Daw.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *