Acasă » Electricitate » Burduja: Statul a colectat de la companiile din energie peste 45 mld. lei; s-au decontat 25 mld. lei

Burduja: Statul a colectat de la companiile din energie peste 45 mld. lei; s-au decontat 25 mld. lei

28 februarie 2024
Electricitate
energynomics

Sistemul energetic a contribuit mult mai mult decât a primit în contextul crizei energetice şi ca urmare a tuturor măsurilor fiscale, sumele colectate de la companiile din energie depăşind 45 de miliarde de lei, din care nu s-au decontat mai mult de 25 miliarde lei, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Ne uităm la schema de plafonare, compensare şi acolo noi trebuie să urmărim câteva principii. Pe de o parte, să avem o stabilitate în piață şi la clientul final. Ori, nu este un lucru uşor de făcut când ai o situație internațională regională în continuă dinamică. Pe de altă parte, să fie o schemă sustenabilă şi ştim bine că statul român a înregistrat nişte datorii către furnizori şi nu sunt mici. Noi ne-am străduit de fiecare dată să găsim soluții, să venim cu o Ordonanță de urgență, să cerem bani din Fondul de tranziție, din taxa off-shore ş.a.m.d. să plătim aceste sume cât mai repede(…) Eu consider că sistemul energetic, în ansamblul său, a contribuit mult mai mult decât a primit în contextul crizei energetice şi ca urmare a tuturor măsurilor fiscale, undeva la peste 44-45 de miliarde de lei, din care nu s-au decontat mai mult de 20 -23-25 de miliarde de lei acum, la zi. Sunt sume colectate de stat de la companiile din energie, pe toate taxele, pe toate impozitele, pe dividende, pe tot ce a intrat”, a spus Burduja, conform Agerpres.

Întrebat dacă se are în vedere o prelungire a schemei de plafonare până în 2026, ministrul a răspuns că în formula actuală va fi greu de argumentat în fața Comisiei Europene.

„Noi avem dialog cu Comisia – a fost şi doamna Ditte Juul Jorgensen, directoarea de pe energie – şi cel puțin anul acesta reuşim să stăm în aceşti parametri, şi până în martie 2025, cum este legislația actuală, după care trebuie să pregătim această perioadă şi o vom face într-un mod etapizat, transparent şi în deplină consultare cu toți oamenii din sistemul energetic. Da, e mult până în 2025, în acelaşi timp, e puțin”, a subliniat ministrul.

El a semnalat că au fost demarate discuții pentru a se pregăti o trecere graduală către o piață cât mai competitivă.

„Eu îmi doresc, sunt adeptul unei piețe competitive în care, prin lupta sănătoasă între cei care dau ofertă şi cei care vin la cerere să rezulte prețuri cât mai bune. Dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienți că nu este o situație tipică pe piața energetică şi nu doar cea de la noi, ci la nivel regional sau chiar mondial şi trebuie să protejăm şi să asigurăm stabilitatea întregului sistem. (…) Trebuie să avem mare grijă să nu perturbăm piața şi să nu cumva să ne suprapunem şi peste nişte evoluții internaționale pe care noi nu le putem controla şi atunci să derulăm un film pe care totuşi românii l-au mai văzut, şi firmele, şi cetățenii şi noi toți l-am mai văzut acum nişte ani de zile”, a punctat Sebastian Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *