Acasă » Interes general » E.ON crește volumul investițiilor în Europa la 42 mld. euro

E.ON crește volumul investițiilor în Europa la 42 mld. euro

14 martie 2024
Electricitate
energynomics

E.ON crește volumul investițiilor planificate în Europa pentru perioada 2024-2028 la 42 de miliarde euro, concentrându-se pe rețelele energetice și soluțiile de infrastructură energetică.

E.ON a continuat în mod constant drumul spre o creștere de succes în 2023. Ambele domenii de activitate ale Grupului – Rețele energetice și Soluții pentru clienți – au dat rezultate, pe întregul an, care au fost semnificativ peste nivelul anului precedent. E.ON își va stimula creșterea viitoare prin extinderea, din nou, a planului de investiții pe termen mediu, cu aproximativ 30% față de planul anterior pe cinci ani. Din 2024 până în 2028, Grupul intenționează să investească 42 de miliarde de euro în tranziția energetică a Europei și, prin urmare, într-un sistem energetic sigur, competitiv și durabil. Aproximativ 70% din investiții vor fi făcute în Germania.

„Am înfruntat din nou situațiile dificile din anul financiar 2023. Și am obținut din nou rezultate foarte bune care ne-au depășit așteptările. Pentru aceasta, le datorăm angajaților noștri un mare mulțumesc. Rezultatul este o dovadă a performanței noastre operaționale și a succesului strategiei de investiții și de creștere. De asemenea, arată că beneficiem din ce în ce mai mult de focusul nostru strategic și consecvent asupra rețelelor energetice și a infrastructurii energetice sustenabile și a soluțiilor pentru clienți. Acest lucru face din E.ON una dintre companiile de top pentru tranziția energetică din Europa”, a spus CEO E.ON, Leonhard Birnbaum.

„Ceea ce are nevoie Europa acum este o infrastructură energetică inteligentă pentru energie sustenabilă, sigură și accesibilă. Este exact ceea ce oferă E.ON și continuăm să urmăm sistematic acest curs. Aceasta înseamnă că vom continua să facem investiții masive pentru a satisface cererea în creștere rapidă de infrastructură energetică. Dar înseamnă, de asemenea, că noi conducem calea, ceea ce alții ezită. Rolul de pionierat în tranziția energetică face ca E.ON să fie puternic.”

E.ON depășește așteptările privind veniturile și vizează o creștere suplimentară

În exercițiul financiar 2023, EBITDA ajustat al Grupului de 9,4 miliarde de euro a fost cu 1,3 miliarde euro peste nivelul anului anterior și, de asemenea, peste intervalul estimat de 8,6 până la 8,8 miliarde euro, care fusese ajustat în iulie. Efectele unice au contribuit în mod semnificativ la această performanță a profiturilor, la fel ca îmbunătățirile operaționale și investițiile consistente. Venitul net ajustat al Grupului a crescut cu aproximativ 340 de milioane de euro, până la 3,1 miliarde de euro și, prin urmare, a fost la fel, peste estimările de 2,7 până la 2,9 miliarde euro.

Rețelele energetice au dat cea mai mare parte din veniturile Grupului. EBITDA ajustat al segmentului de 6,6 miliarde de euro reprezintă o creștere de 1,2 miliarde de euro de la un an la altul. Investițiile din ce în ce mai mari în infrastructura de rețea au fost un factor cheie al acestei evoluții pozitive. Acest lucru ne asigură că E.ON poate conecta fără întrerupere surse regenerabile, pompe de căldură și infrastructură de încărcare, oferind clienților din întreaga Europă acces la o energie sustenabilă. În 2023, E.ON a adăugat peste jumătate de milion de noi conectări la rețelele sale de distribuție. Alături de investiții tot mai mari, redresarea pieței de energiei a avut un impact pozitiv asupra rețelelor. Acest lucru a condus la o reducere semnificativă a costurilor de redispecerizare în Germania. Această scutire temporară va fi transferată clienților în anii următori, în taxele de distribuție.

Noi investiții record în tranziția energetică: 42 miliarde de euro

Prin ofensiva de creștere și investiții lansată la sfârșitul anului 2021, E.ON joacă acum un rol de lider în tranziția energetică din Europa și în dezvoltarea unui sistem energetic sustenabil și pregătit pentru viitor. Grupul și-a accelerat semnificativ investițiile în anul financiar 2023, extinzându-le la un total de 6,4 miliarde de euro. Investițiile totale au fost, prin urmare, cu aproximativ o treime mai mari decât în anul precedent (2022: 4,8 miliarde de euro) și cu aproximativ 300 de milioane de euro peste prognoza ajustată în noiembrie. Pentru a-și continua calea de creștere de succes, E.ON a făcut și în jur de 3.000 de angajări suplimentare.

Grupul a investit 5,2 miliarde de euro în extinderea, modernizarea și digitalizarea rețelelor în 2023, cu aproximativ 35% mai mult decât în anul anterior. E.ON a crescut, de asemenea, investițiile în soluțiile pentru clienți cu 35%, ajungând la 1,1 miliarde de euro, din care majoritatea – aproximativ 700 de milioane de euro – au fost alocate afacerii de Soluții de Infrastructură Energetică, care oferă soluții de decarbonizare pentru clienții din industrie, orașe și comunități.

E.ON își mărește, din nou, semnificativ, investițiile planificate pentru următorii cinci ani și intenționează să investească 42 de miliarde de euro în perioada 2024-2028. Din această sumă, 34 de miliarde de euro vor fi alocate activității de Rețele Energetice, în condițiile unui mediu de reglementare adecvat. Peste 25 de miliarde de euro vor fi investite în rețelele din Germania. Pentru ca tranziția energetică să reușească, infrastructura rețelelor trebuie să se dezvolte în linie cu schimbările de pe partea de alimentare și consum. Aproximativ 5 miliarde de euro vor fi dedicate soluțiilor pentru Infrastructura Energetică, afacerea de creștere a E.ON care oferă soluții pentru industrii, orașe și municipalități. Alte domenii de investiții includ proiecte de digitalizare, implementarea contoarelor inteligente și soluții inteligente de încărcare pentru mobilitatea electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *