Acasă » Petrol și Gaze » Federica Mogherini cere Gazprom să-şi respecte contractele cu Ucraina

Federica Mogherini cere Gazprom să-şi respecte contractele cu Ucraina

12 martie 2018
Furnizare
energynomics

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, aflată luni în vizită oficială la Kiev, i-a cerut companiei ruse Gazprom ”să-şi respecte obligaţiile contractuale”, după refuzul gigantului rus de a-şi relua livrările de gaz spre Ucraina, informează AFP.

Mogherini a anunţat că a abordat cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko ‘recenta decizie a Gazprom de a-şi suspenda livrările preplătite spre Ucraina’. ‘Ne-am pus de acord asupra faptului că Gazprom trebuie să-şi respecte obligaţiile contractuale’, a continuat ea, în timpul conferinţei de presă susţinute alături de şeful statului ucrainean, reiterând că UE este ‘gata’ să servească drept mediator între Kiev şi Moscova în acest nou litigiu.

“Consultări foarte intense” au avut loc “în ultimele zile”, în special cu participarea comisarului european pentru Energie, Maros Sefcovic, a declarat Mogherini mai târziu în timpul zilei de luni, în cadrul unei întâlniri cu studenţi la Kiev, refuzând să facă mai multe precizări.

Ultimul conflict între Ucraina şi Rusia pe tema gazelor a izbucnit la 1 martie, în urma unei decizii a Curţii de Arbitraj de la Stockholm care obliga Gazpromul la plata a 2,56 de miliarde de dolari către operatorul de gaz ucrainean Naftogaz, pentru a pune capăt tuturor litigiilor dintre cele două părţi. Verdictul a provocat furia companiei Gazprom, care a refuzat să-şi reia livrările care erau prevăzute şi a anunţat că vrea să rupă contractul său cu Ucraina, în vigoare până în 2019, conform Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *