Acasă » Regenerabile » Cota certificatelor verzi aferentă T1 2017, redusă cu 30%; micii jucători, în colaps

Cota certificatelor verzi aferentă T1 2017, redusă cu 30%; micii jucători, în colaps

12 martie 2018
Eolian
energynomics

Asociația producătorilor de energie din surse regenerabile PATRES susține că schema de sprijin este în colaps. Cota obligatorie a certificatelor verzi a scăzut cu 30% pentru primul trimestru al acestui an, în timp ce jumătate din certificatele verzi din piață nu pot fi valorificate, iar pierderile producătorilor cresc.

Astfel, PATRES ”face un ultim apel către Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților pentru adoptarea amendamentelor la OUG 24 care să asigure echitatea între producătorii de energie din surse regenerabile și care să evite colapsul generalizat al producătorilor care nu își pot vinde certificatele verzi.”

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES susține că ”a luat act, cu surprindere și îngrijorare, de decizia Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei de a stabili o cotă obligatorie de achiziție certificate verzi pentru operatorii economici, aferentă primelor trei luni ale anului 2017, la o valoare de 0,210 certificate verzi/MW (conform Ordinului ANRE nr.30, publicat în Monitorul Oficial nr 187/28.02. 2018)”.

“Constatăm că ANRE a optat pentru o cotă obligatorie de certificate verzi pentru primul trimestru 2017 de 0,21 CV/MWh, un nivel redus față de cel prevăzut prin Ordinul 119/2016, de 0.32 CV/MWh, cu impact major asupra operatorilor economici. Este o scădere majoră, cu aproape 30 la sută. Consecința: cresc pierderile la producătorii de energie din surse regenerabile, Practic, producătorii nu vor mai putea vinde 1,25 milioane certificate verzi aferente anului 2017, care se adaugă la cele peste 11 milioane care sunt în exces în piață în acest moment”, susține Viorel Lefter, președinte PATRES.

De la an la an, cota obligatorie de energie din surse regenerabile susținută a fost redusă astfel încât impactul certificatelor verzi în factura de energie a consumatorului final să nu crească. Astfel, cota pentru anul 2017 a fost stabilita la nivelul de 8,3%, sub nivelul celei din 2016 și mult sub nivelul cotei de 16% prevăzută inițial în Legea 220, lege în baza căreia s-au făcut investițiile în sectorul regenerabilelor. PATRES a semnalat că “reducerea succesivă a cotei conduce la un grad foarte mic de absorbție a certificatelor verzi, fapt care va amplifica și mai tare distorsiunile în piață și va provoca pierderi uriașe pentru producători”.

De altfel, pentru anul 2017 si 2018 din totalul certificatelor verzi aflate în piață doar jumătate sunt acoperite de cotă și au cumpărători. Dezechilibrul crește puternic în anii ce urmează, se va ajunge la situația în care din cinci certificate valabile în piață, doar unul va fi achiziționat. Practic, schema de sprijin a intrat deja complet în colaps, iar producătorii primesc un ajutor virtual pe care nu îl pot materializa.

PATRES cere modificarea OUG 24

”Date fiind aspectele sesizate și situația critică din sectorul regenerabilelor, în special a producătorilor mici și mijlocii, PATRES face un ultim apel către Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților pentru adoptarea amendamentelor la OUG 24 care să asigure echitatea între producătorii de energie din surse regenerabile și care să limiteze distorsiunile din piața de energie și certificate verzi, să evite dezastrul generalizat în acest sector.

”Ne exprimăm speranța că, prin modificările care vor fi aduse OUG 24, se vor rezolva, alături de alte aspecte nefuncționale, două probleme fundamentale, și anume: lichiditatea și gradul de absorbție al certificatelor în piață și modul în care ajutorul este distribuit, unii producătorii reușind să-și vândă toate certificatele, în timp ce alții nu vând nimic, o situație pe care o catalogăm ca fiind incorectă”, mai susține organizația.

“Apelul nostru către autorități este să creeze cadrul de reglementare care să vină în sprijinul tuturor producătorilor de E-SRE. Salutăm, pe această cale, deschiderea și sprijinul ANRE și al Comisiei parlamentare de specialitate, condusă de domnul Iulian Iancu, cu privire la propunerile de îmbunătățire/corectare a OUG24 ce a modificat Legea 220. Este ultima noastră șansă de a salva de la faliment numeroși producători de E-SRE. România are nevoie de energie regenerabilă, fapt dovedit și în perioadele de criză de anul trecut și în zilele geroase din această iarna, când aportul regenerabililor a fost considerabil, cu efecte benefice în prețul energiei”, afirmă Viorel Lefter.

Un alt aspect important ce trebuie să fie în atenția autorităților: potrivit recomandării adoptate pe 17 ianuarie de către Parlamentul European, țările membre ale Uniunii Europene trebuie să ajungă, până în anul 2030, la o țintă de 35%, energie din surse regenerabile. Decizia finală aparține Comisiei Europene după negocieri cu statele membre. Romania a atins in anul 2015 un nivel de 24.7%, însă în contextul în care investițiile în regenerabile au fost distruse sistematic, pentru țara noastră va fi foarte dificil să atingă in viitor o cotă de peste 30% fără restabilirea încrederii investitorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.