Acasă » Electricitate » Fără stocare și fără un mix cu alte surse energetice, energia verde nu are cheia pentru securitate energetică

Fără stocare și fără un mix cu alte surse energetice, energia verde nu are cheia pentru securitate energetică

27 noiembrie 2022
Digitalizare
energynomics

Energia regenerabilă nu este cheia independenței energetice a planetei în absența unui mix energetic și a unui sistem de baterii. În acest sens, legislația românească în domeniul reglementării instalațiilor de stocare a energiei este incompletă. În același timp, fără schimbarea comportamentului beneficiarilor, astfel încât consumul să se suprapună cu producția energiei, nu se poate vorbi despre eficiență.

”Mulți și-au imaginat că dacă și-au montat panouri fotovoltaice nu mai plătesc facturi. Nu este niciun secret că energia regenerabilă nu este o soluție 100% fezabilă pentru a acoperi nevoia de energie a omenirii. Soluția pentru viitor este mixtul de energie și, încet, încet, eficiența va veni și din digitalizare, autoconsum și ca urmare a modificării comportamentului consumatorilor”, a declarat Adrian Paraschiv, Country Manager Photomate, în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizate de Energynomics.

Această problemă a asigurării cantităților de energie este una globală, iar în prezent sistemele fotovoltaice reprezintă cea mai rapidă investiție de a genera energie. Ele nu sunt însă suficiente pentru a produce energia într-un ritm constant. Rezolvarea acestei probleme stă în dezvoltarea stocării și a utilizării hidrogenului. Numai că, în ambele domenii, legislația românească este fie inexistentă, fie incompletă.

”Din păcate, România a rămas în urmă cu legislația privind unitățile de stocare de mare capacitate. Nu sunt nici interzise, dar nici clar premise pentru a fi conectate la sistemul energetic național. Același lucru este și în cazul hidrogenului. Noi avem capacitatea de a furniza tehnologia producerii hidrogenului verde, dar nu avem legislația. Nu pot să înțeleg de ce nu s-a făcut un copy/paste la ce au făcut Germania sau Australia. Urmează să vedem dacă România va reuși măcar să se inspire din aceste exemple de bună practică”, a adăugat Paraschiv.

În același timp, montarea unor panouri fotovoltaice nu este o garanție a independenței energetice a beneficiarului față de rețea, din cauza discrepanței dintre profilurile de producție și cele de consum. În sectorul rezidențial, consumul mare de energie are loc dimineața între orele 7.00 și 9.00 și seara, între orele 19.00 și 23.00, în timp ce panourile fotovoltaice produc preponderent în intervalul orar 10.00-16.00. Astfel, scopul pentru care beneficiarul și-a montat respectivele panouri solare nu este atins.

Potrivit lui Paraschiv, fără un sistem de stocare sau a unui mecanism de compensare a injectării energiei produse în rețeaua de distribuție, nu se poate vorbi despre eficiență energetică. Acest obiectiv ar putea fi atins dacă se va schimba comportamentul de consum, astfel încât consumul să se suprapună cu producția energiei, sau dacă se va lua în calcul investiția într-un sistem de stocare, care însă va pune o presiune suplimentară pe rețea. Totuși, o investiție în producția de energie din surse fotovoltaice nu se justifică atunci când consumul este sub un anumit prag, lucru valabil și pentru sistemele de stocare a electricității. ”Dacă avem un consum de 200 kWh pe lună, nu are sens să ne instalăm un sistem fotovoltaic propriu, pentru că rata de recuperare a investiției este foarte mare. La fel și pentru baterii”, a precizat Paraschiv.

Pe termen mediu, se întrevede o altă problemă, legată de mentenanța sistemelor fotovoltaice rezidențiale. Având în vedere că legislația nu prevede un mecanism de garantare a funcționării respectivelor instalații, este de așteptat ca pe termen mediu să apară dificultăți în asigurarea funcționării. În prezent, datorită acestui val de investiții în panouri fotovoltaice, multe firme s-au orientat spre serviciile de montaj pentru aceste instalații, profitând de contextual economic favorabil. Peste câțiva ani, când frenezia se va tempera, multe firme se vor orienta, din nou, către alte sectoare de activitate. ”La cine vor apela beneficiarii atunci pentru servicii de reparații, mentenanță, garanții? Ar fi necesar un sistem de asigurare a calității care să îi ofere beneficiarului garanția că sistemul său fotovoltaic va funcționa independent de ce se întâmplă cu firma care i l-a instalat. Costul unei astfel de asigurări e zero virgulă ceva la sută din costul total al instalării. E ceva infim. Dar, fără o legiferare în acest sens, foarte puține companii se gândesc la asta”, a precizat Paraschiv.

Acest impediment este prezent și în cazul programului guvernamental Casa Verde, care nu conține specificații privind monitorizarea calității instalațiilor.

Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: Eaton Electric, Elgeka-Ferfelis Romania, Enel X, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbine Europe, MET Energy România, REI Group, Photomate, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *