Acasă » Electricitate » Emerson: Multe pierderi de energie au loc ca urmare a întrebuințării incorecte a echipamentelor

Emerson: Multe pierderi de energie au loc ca urmare a întrebuințării incorecte a echipamentelor

27 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

Compania americană Emerson a început de mai mult timp un amplu program de eficientizare a consumurilor energetice și a observat că o parte semnificativă a pierderilor de energie sunt provocate de întrebuințarea incorectă a echipamentelor.

”Foarte multe probleme au fost provocate de partea de mentenanță în sensul în care nu se utilizează corect echipamentele. De exemplu, o clădire de birouri și-a redus consumul de gaz cu 20% doar printr-o simplă verificare a automatizărilor. Avem automatizări, dar ele trebuie verificate permanent”, a declarat Ștefan Căpîlnean, Project Manager Electrical installations la Emerson, în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizate de Energynomics.

Emerson are în România circa 3.500 de salariați, iar la nivel global, compania americană și-a propus să atingă pragul de zero emisii de CO2 pe partea de operațiuni. Un al doilea obiectiv, este eliminarea emisiilor poluante și pe partea de logistică până în 2045. ”Aceasta este ceea ce și-a propus grupul la nivel global”, a explicat el.

Procesul de eficientizare a consumurilor de energie a început, în urmă cu mai mulți ani, cu înlocuirea becurilor clasice cu cele LED. În urma acestei operațiuni, amprenta de carbon s-a redus. Totodată, compania a creat o echipă responsabilă cu sustenabilitatea care are rolul de a urmări consumurile energetice ale instalațiilor și echipamentelor atât în orele de funcționare, cât și atunci când sunt oprite. ”Implementăm un concept de energy treasure hunt. Asta înseamnă că ne urmărim consumul în orele de funcționare dar și în stand-by. Am făcut termografia clădirilor să vedem unde sunt pierderile și am identificat multe”, a spus Căpîlnean.

De asemenea, Emerson caută soluții noi de eficientizare, precum montarea de panouri solare sau montarea de stații de încărcat mașinile electrice.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, Emerson SRL a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,08 miliarde de lei, în creștere cu peste 12% față de nivelul de 961,7 milioane de lei din 2020. Profitul net al companiei a crescut cu aproape 50%, la 82,9 milioane de lei, față de nivelul de 55,9 milioane d elei din 2020.

Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: Eaton Electric, Elgeka-Ferfelis Romania, Enel X, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbine Europe, MET Energy România, REI Group, Photomate, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *