Acasă » Electricitate » Enel a propus AFM simplificarea avizării dosarelor prin Casa Verde, dar a primit răspuns negativ

Enel a propus AFM simplificarea avizării dosarelor prin Casa Verde, dar a primit răspuns negativ

27 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

Compania Enel a propus Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) să transfere către firmele care instalează panouri fotovoltaice pe clădiri și acoperișuri operațiunile de avizare a dosarelor depuse de către beneficiari prin programul guvernamental Casa Verde, dar cererea a fost respinsă.

”Noi am transmis către AFM o solicitare și o propunere pe programul Casa Verde să transfere avizarea dosarelor către instalatori și atunci noi să ne asumăm că avem toate dosarele și toate datele și ele sunt corecte și sunt eligibile și să facem lucrarea pe banii noștri urmând ca ulterior să ne-o deconteze AFM. Încă nu s-a acceptat. Poate pe viitor”, a declarat Dorin Chisăliță, Head of eCity Romania la Enel X Romania, în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizate de Energynomics.

În luna martie a anului curent, AFM a anunțat că, din cauza volumului mare de cereri, de până la ”câteva zeci de mii”, a decis să externalizeze procedurile de analiză pentru dosarele depuse în cadrul mai multor programe, printre care Casa Verde Fotovoltaice, Eficiență Energetică în Clădiri Publice, Iluminat Public și Stații de reîncărcare în localități.

Chisăliță a adăugat că, deocamdată, prosumatorii nu au nevoie de baterii de stocare pentru energie pe care o produc, dacă acest volum se încadrează într-un consum lunar de până la 200 kWh. De asemenea, nici nu se impune o modificare a comportamentului consumatorului de energie.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DORIN CHISĂLIȚĂ

”În acest an, legea prosumatorului s-a schimbat și este valabilă până în 2030. Aș spune că încă nu e necesar să ne schimbăm noi comportamentul sau să apelăm la baterii care sunt foarte scumpe. Sperăm ca această lege să reziste până în 2030 și tot atunci bateriile să fie mai ieftine”, a mai spus el.

Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: Eaton Electric, Elgeka-Ferfelis Romania, Enel X, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbine Europe, MET Energy România, REI Group, Photomate, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *