Acasă » Regenerabile » Biomasă » EY: România, locul 32 în lume la atractivitatea investiţiilor în regenerabile

EY: România, locul 32 în lume la atractivitatea investiţiilor în regenerabile

22 septembrie 2014
Biomasă
energynomics

România a coborât un loc în clasamentul trimestrial al atractivităţii investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă, arată un index alcătuit pe acest subiect de compania de consultanță și audit EY. Față de ediția anterioară, România ocupă acum locul 32 într-un sector unde investițiile trimestriale realizate la nivel global se apropie de 64 milioane de dolari.

Valeriu Bining, Partener al diviziei de energie din EY România, pune tendința de descreștere pe seama compromisului făcut de autorități pentru marii consumatori de energie, într-un context care pune sub semnul întrebării recuperarea investițiilor făcute în sector și funcționalitatea sistemului electroenergetic.

“Această scădere survine ca urmare a unui efort al autorităților române de a reconcilia pozițiile consumatorilor de energie afectați de costurile induse de schema de sprijin, ale investitorilor care au pus în funcțiune active de peste 6 miliarde Euro în domeniu şi ale operatorilor de rețele electrice care trebuie să facă faţă penetrării de capacitate de producție necontrolabilă care a schimbat centrul de greutate al producției în ţară şi a crescut pierderile în rețele”, spune Valeriu Binig.

Raportul ia în considerare cele mai atractive 40 de țări pentru investiții în energie din surse regenerabile. Per total, se observă că economiile asiatice sunt mai interesante pentru investitori față de cele mai bine structurate și cu creșteri mai moderate ale Europei și SUA.

Europa are capacitatea de a deveni lider global, dar are constrângeri semnificative legate de accesul la capital, infrastructură de transport transfrontalier al energiei produse și lanț integrat de aprovizionare, indică indexul realizat de EY.

Blocajul din Congres şi timpul îndelungat necesar obţinerii avizelor au avut un efect negativ asupra capacităţii SUA de a-și menține locul întâi, ajungând pe doi, în spatele Chinei. Doar două dintre pieţele care erau atrăgătoare în mod tradiţional au reuşit să-şi păstreze pozițiile anterioare: Germania și Japonia ocupă locurile trei și patru. Căderi accentuate au fost înregistrate în Marea Britanie şi Australia, locurile şapte, respectiv zece.

În acelaşi timp, Italia şi Spania suferă acum repercusiunile legate de schimbările aduse mecanismelor de susținere a sectorului energiei regenerabile, ambele țări coborând câteva locuri în cadrul indexului.

China redevine cea mai atrăgătoare piață pentru finanțări de proiecte în acest sector de activitate, spune raportul. Guvernul chinez pune un accent tot mai mare pe energia regenerabilă în lupta contra poluării, generând noi oportunităţi de piaţă pentru investitorii străini, menționează EY, care amintește ca factori ajutători politicile publice agresive de sprijin și introducerea de scheme pilot de tranzacţionare a emisiilor de carbon.

India a urcat pe locul şase, ca urmare a revizuirii sectorul energetic de către noul guvern care își propune să accelereze investiţiile publice şi private în zona energiei regenerabile.

Microfinanţarea devine importantă pentru creșterea volumului de investiții

Raportul subliniază faptul că schemele de microfinanțare devin tot mai importante atât pentru ţările dezvoltate cât şi pentru cele în curs de dezvoltare, fapt care duce la extinderea modelelor de finanţare localizată, cum ar fi modelul de crowdfunding. Resursele de capital disponibile pentru astfel de finanţări au un potenţial semnificativ de creştere dacă profilele de tip risc-recompensă vor putea fi structurate astfel încât să devină o alternativă viabilă la alte canale de investiţii.

Departe de a fi doar o reminiscenţă a investitorului „cu conştiinţă socială ”, finanţarea din surse de tip crowd şi din resurse comunitare devine tot mai mult un canal inteligent de investiţii, jucând un rol important în modelarea noului nostru mix energetic şi în generarea de stimuli pentru apariţia de noi modele de finanţare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *