Acasă » Evenimente Trecute » Evoluție pozitivă pentru UPRUC-CTR: cifra de afaceri a crescut la 11,7 mil. euro în 2022

Evoluție pozitivă pentru UPRUC-CTR: cifra de afaceri a crescut la 11,7 mil. euro în 2022

5 februarie 2023
Dezvoltare profesională
Bogdan Tudorache

UPRUC-CTR, producător de fitinguri de sudură și vase sub presiune din oțel pentru industria de petrol și gaze și termocentrale, a înregistrat în anul 2022 o creștere de 27% a cifrei de afaceri până la 11,7 milioane de euro (58 milioane de lei), a anunțat compania. UPRUC-CTR a început în anul 2022 demersurile pentru autorizarea ca furnizor pentru centrale atomo-electrice, întrucât există interes major pentru investiții în domeniu, atât în Europa de Vest, cât și la nivel local.

Compania UPRUC a intrat într-o nouă etapă prin cooptarea unui CEO nou în echipă. Astfel, prezența lui Cristian Căruceriu, CEO al UPRUC-CTR, un manager cu experiență de peste 15 ani în companii multinaționale din domeniul automotive, a contribuit la creșterea producției în ciuda provocărilor cu disponibilitatea materiei prime, problemele macro globale din piața metalelor și lipsa personalului specializat din domeniul producției la nivelul întregii economii românești.

“Prin implicarea managementului de top și a specialiștilor din echipă am reușit să creștem producția în ciuda provocărilor din piața muncii care s-au generalizat la nivelul marilor producători din România. Meseriile deficitare sunt în continuare cele de prelucrători prin așchiere, sudori și presatori și mă bucur că prin inițierea proiectului Școala UPRUC-CTR dezvoltăm o cultură a muncii în jurul acestor meserii”, a declarat Horia Alexander Enciu, președintele Consiliului de Administrație al UPRUC-CTR SA.

Compania UPRUC-CTR are două divizii de producție: fitinguri de sudură și vase sub presiune din oțel carbon, aliat și inoxidabil.

“Anticipez ca în anul 2023 vom vedea noi investiții mari în domeniile în care se folosesc fitinguri din oțel: rafinării, industria petrochimică, termocentrale, stații de comprimare gaze. Optimismul nostru vine după ce în 2021 mai multe investiții au fost în așteptare, clienții finali au urmărit cum cresc prețurile și au așteptat o calmare a pieței. Apoi a început invazia din Ucraina și piața a fost axată pe principiul cumpără repede, că nu se știe! Finalul de 2022 a adus, totuși, mai multe comenzi care nu au fost induse de niciun fel de teamă”, spune Horia Alexander Enciu.

UPRUC-CTR SA are ca piață principală de export Germania și compania estimează că cererea pentru fitinguri și vase sub presiune va crește în 2023 în actualul context internațional geopolitic și datorită investițiilor din energie.

Anul 2021 a fost unul complex pentru compania din Făgăraș, județul Brașov, din cauza creșterii costurilor energetice. Astfel, au fost înregistrate o serie de creșteri de preț la gaze naturale și energie electrică în perioada iunie 2021 – decembrie 2021.

“Prețul gazelor a crescut de trei ori, iar al energiei electrice de patru ori. Ciclul de fabricație se închide, de obicei, în 4-8 săptămâni și, prin urmare, companiile din producție și-au asumat în același timp costuri mai mari cu energia și cu materia primă”.

Anul 2022 a fost marcat de invazia rusă în Ucraina și acest lucru a dat peste cap multe piețe internaționale, inclusiv piața globală a metalelor. Astfel, volumul producției noastre a evoluat foarte bine în primul semestru al anului trecut, dar începând cu luna iunie s-a observat o scădere a comenzilor, tendință care s-a resimțit în producție începând cu luna august.

“Apoi, până în decembrie am fost cu producția sub buget, dar plusul din primele 7 luni a fost suficient pentru un rezultat bun la nivelul întregului an 2022. Divizia de vase sub presiune a avut un aport considerabil la evoluția bună de anul trecut și confirmă progresul așteptat de investițiile din ultimii doi ani. Cum intrările de comenzi au fost la un nivel foarte bun în lunile noiembrie și decembrie, avem convingerea că începutul de an 2023 va fi bun”, adaugă Horia Alexander Enciu.

Provocări noi pe piețele internaționale și nevoia profesionalizării din domeniul producției 

Provocările principale din 2022 au ținut de disponibilitatea materiei prime și livrarea acesteia la timp. Materia primă pentru fitinguri este țeava fără sudură, iar pentru vasele sub presiune materia prima este reprezentată de țeavă, tablă și flanșe, deci produse metalurgice. Țeava din oțel este cumpărată de la producători și furnizori locali și aici UPRUC-CTR s-a confruntat cu diverse distorsiuni cauzate de reacții conduse de emoție.

De asemenea, o provocare constantă este disponibilitatea personalului calificat, și în acest context compania a inițiat în 2022 proiectul “Școala UPRUC-CTR”, prin intermediul căruia specialiștii predau și consolidează cunoașterea specifică pentru dezvoltarea unor meserii precum prelucratori prin așchiere, sudori și presatori.

Certificările deținute în prezent de UPRUC-CTR și calitatea produselor permit companiei din Făgăraș să livreze pentru industrii cu cerințe ridicate de siguranță și specializare. Particularitatea companiei UPRUC-CTR este că livrează 80% din producția de fitinguri în UE către clienți care sunt depozitari sau comercianți. Fitingurile produse la Făgăraș ajung în instalații din domeniul extragerii, transportului și prelucrării petrolului și gazelor, centralelor electrice și petrochimiei la nivel global.

Divizia de vase sub presiune a UPRUC-CTR livrează 50% în România și 50% în alte țări din UE, către companii care integrează componentele livrate de noi în ansamblul lor, dar și către constructori români de conducte și instalații. De asemenea, aceste produse intră în componența instalațiilor din petrol și gaz, chimie, energie.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *