« Toate evenimentele

Energy Strategy Summit – 31 mai, Palatul Snagov

31 May 2016 @ 00:00 - 23:59

Pe 31 mai, cei mai influenţi decidenţi din industria energetică din România se reunesc la Palatul Snagov din apropierea Bucureştiului, pentru o amplă dezbatere profesională dedicată Strategiei Energetice Naţionale. Vor lua cuvântul înalţi oficiali din Guvern şi din autorităţile de reglementare, manageri de top ai marilor companii, reprezentanţi avizaţi ai asociaţiilor profesionale, experţi români şi străini din mediul academic şi universitar.
[formularEveniment]

Energy Strategy Summit este organizat la Palatul Snagov, pe 31 mai, de Wing Media Energy Consulting, prin energynomics.ro în parteneriat cu reputate organizații ale industriei precum ACUE, COGEN, CRE, EFdeN, RPIA, RWEA, ROPEPCA și EPG, cu sprijinul Adrem, Can&Power, Casa de traduceri, Chivas, Conpet, Elektra Invest, Enel, Enevo Group, E.ON România, Lukoil, Maserati, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Philips Lighting, Ridgid, Romgaz, Romstal, SGS România, Transgaz.

Richard L. Morningstar, Atlantic Council – keynote speaker la Energy Strategy Summit

Richard-Morningstar-micÎn plus faţă de ediţia din 2015, summit-ul din acest an va avea o secţiune distinctă dedicată echilibrării necesare dintre interesele naţionale ale României şi rolurile pe care energetica românească trebuie să şi le asume în regiune. În deschiderea acestei secţiuni, punerea în context a discuţiei va fi asigurată de E.S. Richard L. Morningstar, director fondator şi preşedinte la Global Energy Center, în cadrul Atlantic Council, unul dintre cele mai importante grupuri de reflecţie independente care promovează leadership-ul constructiv și implicarea SUA în afacerile internaționale pe baza rolului central al comunității atlantice.

Fost ambasador al SUA în Azerbaijan (2012-2014), Richard L. Morningstar a funcţionat ca trimis special al Departamentului de Stat american pentru chestiuni energetice în regiunea Eurasia, între 2009 şi 2012. Expozeul domniei sale va fi introducerea perfectă pentru o discuţie despre modurile în care România se poate implica în complexul joc economic şi geopolitic al regiunii.

 

AGENDA

Summit-ul pentru Strategia Energetică este un eveniment de o zi, cu sesiuni plenare și dezbateri în format masă rotundă. Discuțiile vor acoperi o gamă largă de subiecte, de la rolul sistemului energetic din România în actualul context regional turbulent, la viitorul venerabilei industrii locale de petrol și gaze, la soluțiile posibile pentru revigorarea sectorului cărbunelui, la elementele implicate în dezvoltarea viitoare a sectorului de utilități, precum și la maturizarea accelerată a producției din resurse regenerabile.
[formularEveniment]

Deschidere oficială – Daniel Apostol (09:30 – 10:00)

Victor Grigorescu, ministrul Energiei
Mihnea Constantinescu, ambasador pentru securitate energetică, Ministerul Afacerilor Externe

INVITAT SPECIAL (10:00 – 10:30)

E.S. Richard L. Morningstar, director fondator şi preşedinte la Global Energy Center, în cadrul Atlantic Council

Sesiunea I (10:30 – 12:00)

Interesele naționale ale României și rolurile sale regionale

Toate țările din zonă îşi menţin de ani buni şi expun adesea ambițiile de a deveni hub-ul energetic al Europei de sud-est. Fiecare stat candidat are argumentele sale, dar cele mai multe dintre ele nu dispun nici de capacitatea financiară, nici de soliditatea administrativă pentru a deveni un astfel de actor regional important. Şi totuşi, cu pieţe din ce în ce mai interconectate, cu nevoi și adversități foarte asemănătoare, fiecare jucător național ar trebui să încerce să-şi echilibreze provocările din plan intern cu oportunitățile venite din afară.

Vorbitori

Cristian Buşu, secretar de stat în cadrul ministerului Energiei
Ciprian Alic, Director Departament Accesare Fonduri Europene şi Relaţii Internaţionale, Transgaz
Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica
Liviu Ilaşi, director general Conpet
Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industriei şi Servicii din cadrul Camerei Deputaţilor, Parlamentul României

Moderator: Bogdan Văduva, partener KPMG

Prânz de afaceri (12.00 – 13.00)

Sesiunea II (13:00 – 14:30)

Strategia energetică națională a României – Focus pe securitatea energetică în contextul Uniunii Energetice a Uniunii Europene

În plan intern, autoritățile au obligația să asigure energie la prețuri accesibile pentru populaţie şi agenții economici. Acest lucru presupune un tratament echitabil pentru toate tipurile de resurse, interne și importate, precum și piețe competitive pe tot lanțul valoric al energiei. În calitate de membru al Uniunii Europene, România este, de asemenea, chemată să acționeze ca un factor de stabilitate pentru piețele regionale, prin intermediul unor capacități de stocare sporite și de interconectare funcțională, cu toate țările vecine de la est la vest și de la sud la nord.

Vorbitori

Radu Dudău, directorul EPG şi consilier al ministrului Energiei pe strategia energetică
Sorin Gal
, director general în cadrul ANRM
Mark Beacom
, vicepreşedinte RBSTA
Artur Stratan
, preşedinte ROPEPCA
Virgil Metea
, director general Romgaz
Varinia Radu
, partener CMS
Corneliu Bodea
, director general Adrem şi preşedintele CRE

Moderator: Valeriu Binig, partener EY

Pauză de cafea (14.30 – 14.45)

Sesiunea III (14:45 – 16:15)

Sustenabilitate energetică – echilibrul între competitivitate şi restricţiile impuse de obiectivele de mediu

Din ce în ce mai mult, viitorul înseamnă electricitate – extrasă din resurse convenționale și regenerabile. Noi modele de afaceri apar în toate domeniile, de la generare și depozitare, la transport, distribuție și comercializare. Inovarea și flexibilitatea sunt direcțiile cele mai plauzibile de urmat, în condiţiile în care clienți tot mai informați și mai implicaţi cer parteneri tot mai prietenoși din rândul industriei. Constrângerile de mediu sunt atât provocări majore, cât și oportunități uriașe, iar toate acestea au un impact asupra poziționării actorilor instituționali, a întreprinderilor și a potențialilor investitori de pe piața de energie.

Vorbitori

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE
Istvan Jakab, Ministerul Mediului
Vasile Iuga, partener PwC România
Frank Hajdinjak, CEO E.ON România
Silvia Vlăsceanu, director executiv ACUE
Bogdan Balaci, director general Philips Lighting
Enrico Perini, director general Romstal

Moderator: Gabriel Avăcăriţei, redactor şef energynomics.ro

a

Cel mai bun moment al anului

Programarea evenimentului a ţinut cont de calendarul comunicat de autorităţi pentru lucrul la strategie, astfel încât să fie în cea mai mare măsură util tuturor celor implicaţi.

Până la finalul lunii aprilie, Ministerul Energiei va finaliza raportul integrat de analiză calitativă a sectorului energetic. Potrivit angajamentelor oficiale, raportul va fi „baza factuală și conceptuală a elaborării Strategiei Energetice, cu propunerile necesare de soluții, căi de acțiune și recomandări”. Din 15 august, urmează să demareze modelarea cantitativă, cu minim trei scenarii de dezvoltare, pentru ca pe 15 septembrie să fie comunicată forma finală a strategiei energetice, împreună cu anexele tehnice aferente.

Astfel, dezbaterile din 31 mai vor fi ultima mare ocazie pentru ca reprezentanţii mediului de afaceri să-şi transmită direct către autorităţi şi reglementatori opiniile şi observaţiile pentru a fi incluse în baza de elaborare a documentului final.
[formularEveniment]

Evenimente următoare

Nu există evenimente viitoare.