Acasă » Regenerabile » Eolian offshore: Draftul de lege din Parlament nu mai este fezabil, lucrăm la legislație (George Niculescu, Ministerul Energiei)

Eolian offshore: Draftul de lege din Parlament nu mai este fezabil, lucrăm la legislație (George Niculescu, Ministerul Energiei)

3 mai 2022
Regenerabile
energynomics

Ministerul Energiei lucrează în prezent la legislația care va permite instalarea de turbine eoliene pe mare (offshore), anunță Agerpres. Ținta este ca România să fie pionier în acest sector în Marea Neagră, a declarat, marți, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul unui eveniment dedicate relațiilor de afaceri dintre România și Danemarca.

“Pentru sectorul energetic, avem din Planul Național de Redresare și Reziliență peste 1,5 miliarde de euro. Pe 31 martie am lansat call-ul pentru proiecte în valoare de 460 de milioane de euro. Investitorii pot depune până la 31 mai proiecte pentru a cere finanțare. Vrem să finanțăm peste 950 de MW de energie regenerabilă: 450 de MW în eolian și 400 de MW în panouri fotovoltaice”, a arătat Niculescu, în cadrul conferinței organizate de Asociația Centrul Român al Energiei, în parteneriat cu Ambasada României în Danemarca.

CITEȘTE ȘI Companiile energetice daneze văd oportunități semnificative pe piața din România

Acesta este doar începutul, le-a spus el investitorilor danezi. “Pentru că în octombrie vom lansa Fondul de Modernizare, care este de circa 1,4 miliarde de euro pe an, deci o resursă financiară foarte importantă pentru a realiza noi capacități de producție curată de energie în România. Îndrăznesc să vă sfătuiesc să analizați aceste oportunități, pentru a veni în România și a dezvolta proiecte aici. România în această perioadă se află în a doua fază de dezvoltare a proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile”, a arătat Niculescu.

Ministerul Energiei lucrează în prezent la legislația din sectorul eolian offshore, unde România are un potențial uriaș. “Am început acest proces la finele anului trecut. Draftul de lege care este în Parlament din 2019 nu mai este fezabil, așa că am decis să lucrăm cu Banca Mondială, ca și consultant, pentru a avea un cadru legislativ stabil și predictibil pentru investiții în sectorul eolian offshore din Marea Neagră. Avem studii care arată că potențialul este mare. De altfel Dobrogea, cunoscută pentru potențialul său eolian, a atras cea mai mare parte din proiectele eoliene din primul val. Deci este natural să continuăm și ne dorim să fim prima țară care implementează proiecte offshore wind în Marea Neagră”, a completat oficialul ministerial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *