Acasă » Regenerabile » Ensys a început să fabrice la Oradea baterii pentru stocarea electricității

Ensys a început să fabrice la Oradea baterii pentru stocarea electricității

30 martie 2024
Regenerabile
energynomics

Compania Ensys este în discuții pentru construirea unui parc fotovoltaic de 20 MW și a început, prin intermediul unei subsidiare, să construiască baterii pentru stocarea electricității, a declarat Octavian Crișan, președintele Consiliului de Administrație al companiei, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.

„Ne apropiem de 100 MW instalați doar la prosumatori, dar urmează să facem și parcuri fotovoltaice ca urmare a cererii mari. Avem în discuție un proiect fotovoltaic de 20 MW”, a spus el.

De asemenea, o firmă din grupul Ensys a început în urmă cu două luni să fabrice la Oradea baterii cu litiu. Fabrica are momentan capacitatea de a produce baterii de 4-5 MWh lunar, dar obiectivul companiei este să ajungă la o capacitate de 300 MWh pe an.

VERIFICĂ ȘI Cifrele din „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”

Compania are o echipă formată din 500 de salariați distribuiți în cinci centre regionale, iar în acest an își propune să monteze panouri fotovoltaice de încă 100 MW pentru prosumatori. În 2023, 90% din cei 4.500 de clienți unici ai companiei au fost rezidențiali.

Potrivit lui Crișan, bateriile mașinilor electrice ar putea fi utilizate ca baterii pentru echilibrarea sistemului energetic ca urmare a creșterii constant a numărului acestora în ultimii ani. Crișan estimează că, astfel, s-ar putea ajunge la o capacitate de stocare suplimentară de 10-15 GWh, însă este nevoie de crearea unei legislații specifice.

Conferința “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Alive Capital, CRC Energy, Elektra Renewable Support, EnergoPower, Ensys, Extro, Horváth, ING Bank, LONGi Solar, Monsson Operation, Nofar Energy, OX2 România, Photomate, PNE Romania, Polytrade Global, REI Grup, Renomia, Sph3ra Management Solutions, Transelectrica, WALDEVAR Energy, Wiren Romania. Cu această ocazie, Energynomics a lansat primul său raport în baza inițiativei „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *