Acasă » Electricitate » Ludwik Sobolewski (BVB): Fără listarea Hidroelectrica, România are foarte puține șanse să fie clasificată drept piață emergentă

Ludwik Sobolewski (BVB): Fără listarea Hidroelectrica, România are foarte puține șanse să fie clasificată drept piață emergentă

29 decembrie 2016
Electricitate
energynomics

Sectoarele economice de importanță sistemică, precum sectorul energetic și de utilități, trebuie listate la bursă, spune Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori București. Principalul motiv este acela că, având un număr mare de acțiuni în circulație, aceste companii vor susține dezvoltarea corectă a unui alt segment de importanță sistemică și structurală al țării, și anume pilonul doi al sistemului de asigurări sociale. În opinia lui Ludwik Sobolewski, îmbunătățirea numărului de active în care fondurile de pensii pot investi este într-adevăr de importanță majoră pentru România. Acțiunile din energie reprezintă în mod natural unul din cele mai bune active pentru alocarea fondurilor din sistemul de pensii – datorită nivelului ridicat de capitalizare a pieței și datorită volatilității scăzute a prețurilor pe termen lung.

Stimate domnule Ludwik Sobolewski, energia reprezintă industria de top în ceea ce privește lichiditatea pentru BVB. Vă rugăm să ne spuneți care sunt avantajele listării la bursă a marilor companii energetice, în special la bursa din România.

Sunt de acord, este vorba de o „industrie de top” la BVB, dar trebuie să ne amintim că între primele 4 companii care reprezintă „cartea noastră de vizită” în eforturile noastre de a deveni o nouă piață emergentă, avem două companii din acest sector (Romgaz și Petrom) și două instituții financiare (BRD și Banca Transilvania).

Marile companii din sectorul energetic formează într-adevăr o categorie specială, atât în economie, cât și pe piața bursieră. Acest lucru derivă din faptul că în general acestea sunt de importanță strategică pentru economiile locale, ca elemente ale infrastructurii naționale. În plus – dar bineînțeles acest lucru este una din consecințele rolului lor vital în infrastructură – ele funcționează într-un cadru puternic reglementat. Această industrie se confruntă cu probleme precum protecția consumatorilor și concurența loială, dar și cu o misiune diversă, care face legătura între interesele publice și cele private.

Aceste observații mă fac să cred că există două motive pentru ca aceste companii să fie publice. Cu siguranță, listarea unei companii îi permite să beneficieze de accesibilitate la piețele financiare locale și internaționale, ceea ce îi dă posibilitatea să se finanțeze prin emiterea de obligațiuni sau titluri de valoare. Mai mult, listarea la bursă permite în mod normal reducerea costurilor de finanțare prin intermediul acestor instrumente, deoarece investitorii profită de lichiditatea burselor care tranzacționează aceste instrumente. Și știm cu toții cât de consumatoare de capital este activitatea celor mai mari companii care activează în acest sector și cât de importantă este modernizarea sistematică a infrastructurii. Se pune atunci problema atenuării riscurilor și dezvoltării optime, pentru a avea disponibilă în stand-by această cale de strângere de fonduri.

Dar politica de stat poate – iar în unele țări din regiunea noastră face acest lucru – să oblige aceste companii să se listeze, și nu doar din motive financiare. Este pur și simplu mai sigur ca acești grei puternic reglementați să fie listați, deoarece astfel sunt supuși controlului pieței publice, crescând transparența și reducând riscul distorsionării concurenței. În această privință, tendința de a obliga aceste companii să se listeze ar semăna cu politica de listare a băncilor, care reprezintă un alt segment extrem de important al infrastructurii, și unul puternic reglementat.

Încă există o serie de companii energetice care ar putea intra pe piața de capital, iar Hidroelectrica este prima dintre acestea. Cât de importantă este intrarea unei companii precum Hidroelectrica pe piața de valori?

Tot ce am spus până acum se aplică și în cazul Hidroelectrica. În acest caz, se poate adăuga că o companie mare aflată în fază de dezvoltare stabilă, care poate crește prin achiziții și care își poate tranzacționa acțiunile pe bursă este poziționată optim pe piață. Acțiunile cu lichiditate inerentă pieței reprezintă un instrument prin care se pot realiza tranzacțiile de fuziune, pentru preluarea altor companii și pentru creșterea afacerii, la costuri reduse de achiziție (costuri care pot fi în întregime non-numerar).

Mai mult, deoarece vorbim de o companie cu dividende ridicate – și cu siguranță Hidroelectrica va rămâne astfel după listare – această companie va avea un statut special în ochii viitorilor investitori. În plus, pentru o companie mare precum Hidroelectrica, este foarte importantă îmbunătățirea eficienței. Piața publică ajută conducerea să meargă constant în această direcție.

Există un moment mai bun pentru o companie energetică să inițieze un IPO? Știm cu toții contextul actual – prețul petrolului scăzut de câțiva ani încoace – care tinde să pună presiune pe prețuri în toate sectoarele energetice. Care sunt principalele probleme pe care proprietarul – statul român – ar trebui să le ia în considerare la listarea unei mari companii energetice precum Hidroelectrica?

Situația curentă a pieței este întotdeauna importantă, dar Hidroelectrica și alte companii din sectorul de producere a energiei se bucură de o percepție specială din partea investitorilor. Sunt în general considerate drept „activități defensive” și investiții. Acest lucru înseamnă că aceste activități nu oferă în mod normal creșteri spectaculoase ale evaluărilor (ca preț al acțiunilor), dar sunt anti-ciclice, ca parte din infrastructură. Ele „vând” indiferent de starea generală a economiei la un moment dat. Acest lucru este mult mai evident în cazul companiilor clasice de utilități, precum operatorii de transport (Transelectrica, Transgaz). De asemenea, ele sunt deseori relativ rezistente la șocurile și turbulențele din piață. Și acestea sunt atributele pe care le poți „vinde” investitorilor atunci când lansezi un IPO pentru o astfel de companie. Randamentele din dividende sunt de asemenea un factor important în decizia investitorilor în etapa de IPO.

Obiectivul BVB este de a atinge statutul de piață emergentă în indicele Morgan Stanley Capital International (MSCI). Cât de aproape sunteți de atingerea acestui obiectiv?

Investitorii globali recunosc că o anumită piață este o piață emergentă dacă un număr suficient de companii cu o foarte mare capitalizare de piață și un număr mare de acțiuni în circulație se află între activele listate la o bursă locală. Cât timp statul român nu scoate Hidroelectrica pe piață, România va avea foarte puține șanse să fie tratată și clasificată drept piață emergentă, pe termen scurt spre mediu.

Piața românească a suferit schimbări profunde, fiind acum una din cele mai dinamice piețe de capital din Europa de Est. A fost remarcată de investitorii regionali și globali, dar și de instituțiile financiare care intermediază în fluxuri de capital. Acest lucru s-a reflectat în decizia FTSE Russel, care a plasat piața românească de acțiuni și BVB pe așa numitul Watchlist al piețelor emergente. Practic, înseamnă că avem șanse reale de a deveni, oficial vorbind, o piață emergentă. Acest statut oficial va aduce beneficii semnificative pentru investitorii și antreprenorii locali, dar și pentru economia românească în general. Cu toate acestea, trebuie subliniat că acest obiectiv este foarte greu de atins dacă guvernul român nu ia măsuri decisive în această direcție. Astfel cum am spus, rezultatul va consta nu doar în beneficii pentru intensitatea fluxurilor de capital, ci și în evaluări mai bune ale companiilor listate pe BVB – în care statul român rămâne, în majoritatea cazurilor, acționar majoritar, precum și într-o percepție mai bună a României, care se va traduce în efecte pozitive în mai multe domenii.

Unul din principalele motive pentru ca o companie să intre pe piața de capital este accesarea de finanțare convenabilă. Considerați că acesta este și cazul companiilor energetice listate pe BVB?

Aceste companii nu au utilizat recent piața de capital pentru finanțare – acest lucru fiind dictat de strategiile acestora, de investițiile de capital necesare și de faptul că activitatea lor generează mult numerar. Cu toate acestea, acești parametri se pot schimba oricând. Este bine să fim pregătiți.

Inevitabil, marile companii atrag toată atenția. Dar există și numeroase întreprinderi mici și medii în industria energetică românească. Ce poate oferi BVB pentru aceste companii?

Bursa de Valori București asigură vizibilitatea tuturor companiilor, lucru care este important în special pentru întreprinderile medii sau mai mici. Și orice activitate, inclusiv cele din sectorul energetic, poate avea multe de câștigat dintr-o vizibilitate bună și recunoașterea mărcii de către partenerii de afaceri și clienți.

Companiile mai mici au deseori probleme de finanțare a activităților lor din credit, deoarece pentru bănci nu au suficiente capitaluri proprii și nu îndeplinesc criteriile sistemelor de evaluare a bonității. Desigur, piața de capital poate reprezenta un instrument esențial care asigură capitalizarea adecvată a companiei, prin strângere de fonduri.

În plus, pentru o companie mică sau mijlocie aflată într-un stadiu de creștere dinamică, acțiunile companiei, dacă sunt tranzacționate, pot fi utilizate drept „monedă” în diferite tranzacții, reducând costurile tranzacției – de exemplu în fuziuni, astfel cum am menționat anterior.

Cu toate acestea, numărul de companii potrivite pentru piața de valori mobiliare este limitat. Ce progrese se fac în promovarea creșterii piețelor de obligațiuni și instrumente derivate, ca instrumente suplimentare pentru companiile deja listate?

Nu aș spune că obligațiunile corporative sunt instrumente care ar putea fi oarecum comparate cu situația listării acțiunilor unei companii. Desigur, obligațiunile pot fi listate și tranzacționate pe bursă, chiar și când emitentul – compania – nu este listat cu acțiuni, astfel încât, în sensul tehnic, compania nu este o companie publică. Dar pe piețele moderne vedem foarte des că o companie decide să fie listată cu acțiuni și să abordeze piața financiară atât cu acțiuni, cât și cu obligațiuni.

Unul din principalele argumente pentru o astfel de strategie este că transparența, care este o consecință a faptului că emitentul este listat, îmbunătățește profilul de risc al emitentului ca entitate emitentă de obligațiuni și conduce la reducerea costului de piață al datoriei. Prin urmare, dacă o companie este listată, își creează singură condiții bune pentru emiterea de titluri de creanță tranzacționabile.

Din perspectiva investitorilor – deținătorii de obligațiuni – care pun mare preț pe siguranța investiției – este o situație atractivă, deoarece investitorul primește două prime: prima de transparență (cel mai ridicat nivel de transparență fiind asociat cu listarea emitentului cu acțiuni) și prima de lichiditate (posibilitatea închiderii poziției de acțiuni pe piața secundară). Acești factori permit emitentului să ofere randamente un pic mai scăzute, respectiv să plătească mai puțin pentru finanțarea primită sau, în unele cazuri, este o condiție necesară pentru succesul ofertei, în special în ceea ce privește așa-numitele obligațiuni „cu randament ridicat”, cu un risc de credit sporit.

___________________________

Articolul integral poate fi citit în numărul din decembrie 2016 al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești numărul următor (martie 2017), în format tipărit, scrie-ne la adresa office [at]energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *