Acasă » Interes general » Tranzacțiile din energie și utilități au scăzut cu 4% in semestrul I

Tranzacțiile din energie și utilități au scăzut cu 4% in semestrul I

8 august 2016
Interes general
Bogdan Tudorache

Fuziunile și achizițiile (M&A) din sectorul energiei, mineritului și utilităților au scăzut ușor, până la 166 de miliarde de dolari la nivel mondial, în prima jumătate a anului (S I) din 2016, potrivit unui raport al Clifford Chance remis energynomics.ro.

„Tranzacțiile globale M&A au stagnat în prima jumătate a anului 2016, înregistrând cele mai scăzute valori ale tranzacțiilor din ultimii trei ani. Pe fondul schimbărilor geo-politice și incertitudinii, mulți investitori și ofertanți au adoptat o perspectivă mai prudentă asupra creșterii. Rezultatul referendumului din Marea Britanie de ieșire din Uniunea Europeană a afectat și mai mult sentimentul investitorilor, prin remiterea unor unde de șoc pe piețele financiare globale. Apropiatele alegeri prezidențiale din SUA vor mări incertitudinea și volatilitatea pe piețe în lunile următoare și nici una nu este de ajutor segmentului M&A”, spune Guy Norman, directorul global al diviziei Corporate, Clifford Chance.

În domeniul energetic, al mineritului și utilităților, volumul tranzacțiilor M&A a scazut cu 4%, în timp ce tranzacțiile cu companii industriale și chimice au crescut cu 10%, la 244 miliarde de dolari, iar cele medicale ocupă poziția a treia, în creștere cu 2%, la 164 de miliarde de dolari în timpul S1 2016, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

„În timp ce tranzacțiile M&A europene, ca nivel al valorii, sunt sub cele de anul trecut, în prima jumătate, există oportunități care pot fi găsite în turbulențele de pe piețe. La nivel global, firmele de private equity stau pe sume mari de bani, multe din ele recent strânse, iar climatul actual va satisface firmele cu titluri denominate în dolari și fondurile suverane de investiții care injectează bani în Marea Britanie și Europa, care vor căuta sa profite de monedele devalorizate. Deși impactul referendumului Brexit asupra serviciilor financiare din Marea Britanie va trece în timp, putem vedea exituri din active care nu sunt de bază”, spune, de asemenea, Mark Poulton, șeful diviziei Corporate, Londra.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *