Acasă » Interes general » Patronate, sindicate şi ambasade critică modificarea Codului Penal prin OUG

Patronate, sindicate şi ambasade critică modificarea Codului Penal prin OUG

2 februarie 2017
Interes general
energynomics

Peste 300.000 de români au protestat miercuri seară în numeroase oraşe din ţară şi din Europa faţă de modificările introduse de guvernul Grindeanu în Codul Penal prin Ordonanţă de Urgenţă, cu o zi înainte. În Parlament, partidele de opoziţie USR şi PNL au depus o moțiune de cenzură la adresa Executivului PSD-ALDE, care a venit cu explicaţii publice suplimentare doar prin vocea ministrului Justiţiei, Florin Iordache.

130.000 de bucureşteni au manifestat în faţa sediului Guvernului, din Piaţa Victoria, simultan cu zeci de mii de protestatari strânşi în pieţele centrale din Cluj-Napoca (30.000), Timişoara (20.000), Sibiu (10.000), Iaşi (10.000). Solicitările manifestanţilor au fost sintetizate într-un slogan – „Abrogaţi şi-apoi plecaţi!” – oamenii cer Cabinetului să retraga Ordonanţa de Urgenţă, după care să demisioneze. Revolta populară a fost însoţită de mesaje de solidaritate şi avertismente venind dinspre patronate, sindicate şi ambasade.

Apelul sindicatelor

Într-un comunicat de presă, confederaţia sindicală Cartel Alfa solicită Guvernului să retragă Ordonanţa 13/2017, care modifică Codul penal şi Codul de procedură penală şi s-a declarat solidară cu mişcarea publică de protest. Prin vocea preşedintelui Bogdan Hossu, confederaţia apreciază că adoptarea de urgenţă a actului normativ, în modul în care s-a făcut […] este un act de sfidare din partea Guvernului, care nu poate fi acceptat într-o societate democratică”.

Preşedintele Cartel Alfa avertizează că un astfel de proiect de lege poate duce la un precedent periculos. „Modul acesta de a guverna creează un precedent periculos şi extrem de îngrijorător pentru alte proiecte de lege prevăzute a fi realizate în următoarea perioadă: legea sănătăţii, legea educaţiei, legea salarizării bugetare, legea funcţionarului public, Codul economic etc”, a adăugat Bogdan Hossu.

La rândul său, Confederația Patronală „Concordia” a atras atenția asupra nevoii de reechilibrare a raporturilor dintre Executiv și partenerii de dialog social și societatea civilă. „Pe lângă proaspetele modificări ale legislației penale, adoptarea recentelor măsuri cu caracter fiscal, respectiv anularea plafonului de 5 salarii pentru plata CAS și CASS, creșterea salariului minim la 1.450 de lei în absența unei consultări corespunzătoare cu partenerii sociali ori a unui mecanism de stabilire transparent și coerent, ori acordarea unui termen nerezonabil pentru dezbaterea publică a bugetului pe anul 2017 în cadrul forurilor de dialog social, toate acestea sunt exemple ale continuării unui proces de consultare pur formal”, observă organizația patronală care reprezintă peste 500 de companii şi peste 275.000 de salariaţi.

Apelul investitorilor străini

Camera de Comerț Americană în România și-a exprimat, printr-un comunicat, dezamăgirea profundă faţă de fundamentarea, procedura de adoptare, prevederile şi efectele Ordonanţei de Urgenţă 13/2017 şi ale proiectului de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Adoptarea netransparentă a actelor normative transmite un semnal de neîncredere şi nesiguranţă în plan intern şi extern, precizează AmCham.

„Este deosebit de îngrijorător pentru comunitatea de afaceri şi societate în general că acte normative cu asemenea implicaţii morale, sociale şi economice cu efecte imediate şi pe termen lung sunt adoptate de Guvern fără respectarea unor minime cerinţe privind transparenţa decizională.” În opinia AmCham, „actele normative adoptate subminează statul de drept şi încalcă principiile fundamentale ale transparenţei, stabilităţii şi predictibilităţii şi îndepărtează România de valorile şi standardele Europene”, se arată în comunicat. AmCham reuneşte peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale.

La rândul său, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) şi-a exprimat temerea că modificările aduse Codului Penal vor avea impact negativ asupra relaţiilor economice bilaterale româno-germane. „Modificările aduse ieri [marţi] Codului Penal şi Codului de Procedură Penală prin Ordonanţă de Urgenţă pune, în opinia companiilor germane din România, sub semnul întrebării voinţa noului Guvern de a continua fără compromisuri lupta împotriva corupţiei”, se precizează într-un comunicat. AHK România este cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România cu peste 570 de firme membre.

Apelul ambasadelor

Şase state partenere, aliaţii internaţionali ai României, şi-au exprimat, într-un mesaj public, „profunda îngrijorare cu privire la acţiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele înregistrate în ultimii zece ani de România în privinţa statului de drept şi în lupta împotriva corupţiei”. Cele şase state care semnează declaraţia sunt SUA, Germania, Franţa, Olanda, Belgia şi Canada. „Acest act, ce contravine înţelepciunii colective a întregii comunităţi judiciare şi a statului de drept, unor elemente credibile ale societăţii civile şi îngrijorării demonstrate de cetăţenii români în ultimele două săptămâni, nu poate decât să submineze reputaţia României în rândul comunităţii internaţionale şi riscă să afecteze parteneriatele bazate pe valori comune, inerente principiilor conducătoare ale UE şi NATO”, menţionează scrisoarea comună a câtorva dintre principalii parteneri externi ai României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *