Acasă » Electricitate » Ella Șipețan: Băncile nu sunt suficient de interesate să finanțeze lucrări de eficiență energetică

Ella Șipețan: Băncile nu sunt suficient de interesate să finanțeze lucrări de eficiență energetică

22 martie 2023
Electricitate
energynomics

Cetățenii, firmele private și instituțiile publice din Timișoara vor să investească în măsuri de creștere a eficienței energetice a clădirilor, dar băncile nu le acordă finanțare.

”Din păcate, băncile nu sunt prea interesate să finanțeze lucrări de eficiență energetică, doar două au răspuns solicitării primăriei Timișoara. Avem firme de construcții, arhitecți, firme de instalații, partea tehnică e implicată, dar din partea financiară sunt foarte mari probleme pentru că nu doresc colaborare”, a declarat Ella Sipețan, consilier superior la primăria Municipiului Timișoara, la conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara”, organizată de Energynomics.

Primăria Timișoara a creat primul ghișeu one-stop shop din România destinat celor care doresc să se implice în renovarea clădirilor. Vezi mai multe AICI!

Deși se dorește a fi un mediator între cetățeni și firmele private, acestea din urmă ”nu au suficientă încredere în instituțiile publice”. ”Există probabil o traumă de-a lungul timpului cu contracte nederulate, dar trebuie să facem tot posibilul să le depășim. În același timp, și firmele private trebui să facă un pas către instituțiile publice și să ne ajutați pentru că în ultimă instanță colaborăm pentru binele tuturor”, a adăugat consilierul.

Ea a precizat că în Europa este o piață enormă de renovare a clădirilor cu o valoare a pieței, de 1 miliard de euro, iar sectorul rezidențial reprezintă 65%. De aceea, este necesar ca și Timișoara să se implice în acest domeniu la nivelul sectorului rezidențial.

”Eu, ca [reprezentantă a unei] autorități locale, nu mă simt fericită dacă orașul meu nu are ceva în plus față de restul”, a continuat Sipețan.

Nu în ultimul rând, mentalitatea cetățenilor trebuie să se schimbe, pentru că trebuie depășită etapa în care ”statul trebuie să dea”.

„Cetățenii de rând vor să își eficientizeze [proprietățile], dar e o problemă de mentalitate. Au fost obișnuiți că statul trebuie să le ofere bani. Noi dăm cât se poate, dar trebui să vă gândiți și la voi. Nu trebuie ca totdeauna [altcineva] să facă în locul vostru. Noi vă punem la îndemână pârghiile necesare să vă faceți singuri”, a mai spus consilierul superior.

Conferinţa „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor BCR, Finder, Lapp România, REI Group, Volt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *