Acasă » Petrol și Gaze » Republica Moldova a reluat achizițiile de gaze de la Gazprom

Republica Moldova a reluat achizițiile de gaze de la Gazprom

22 martie 2023
Import-Export
energynomics

Republica Moldova a reluat achizițiile de gaze de la grupul rus Gazprom în luna martie, după o pauză de aproximativ trei luni, a declarat directorul companiei publice de distribuție a gazelor naturale Moldovagaz, Vadim Ceban, informează Reuters.

„În luna martie a acestui an, în conformitate cu contractul actual, Gazprom a furnizat Republicii Moldova un volum total de 176,7 milioane metri cubi de gaze naturale, sau 5,7 milioane metri cubi pe zi”, a scris Vadim Ceban pe aplicația de mesagerie Telegram.

Începând din luna decembrie a anului trecut, grupul rus Gazprom a furnizat gaze naturale doar regiunii separatise Transnistria, potrivit Agerpres.

Livrările de gaze au provocat în mod frecvent tensiuni între Republica Moldova şi Rusia până la finele anului trecut, în condițiile în care până acum Chişinăul a depins aproape în exclusivitate de Gazprom pentru importurile de gaze.

Vadim Ceban a precizat că decizia de a relua achizițiile de gaze, care vor fi utilizate pentru producția de electricitate, a fost luată pentru că prețul cerut de Gazprom este „aproape identic” cu cel oferit luna trecută de furnizorul local Energocom.

În luna octombrie 2021, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit cu cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *