Acasă » Interes general » Elena Popescu, Energy Strategy Summit: Se lucrează la revizuirea PNIESC – va fi gata în câteva luni

Elena Popescu, Energy Strategy Summit: Se lucrează la revizuirea PNIESC – va fi gata în câteva luni

9 iunie 2023
Interes general
Bogdan Tudorache

În Strategia de decarbonare, care a fost transmisă recent Comisiei Europene, România a ales scenariul cel mai optimist, de atingere a neutralității climatice până în 2050, iar cât de bine se pot atinge noile ținte se va reflecta în noul Plan Național pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC), a cărui revizuire va fi gata în câteva luni, a spus Elena Popescu, director general, Direcția Generală de Politici Energetice și Green Deal din Ministerul Energiei, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.

”Bineînțeles, realitatea și cât de bine putem atinge acest scenariu la momentul 2030 va fi verificat prin PNIESC. Mă refer la revizuirea Planului, care trebuie transmisă Comisiei Europene până la 30 iunie. Suntem ușor întârziați, sincer nu cred că vom atinge acest obiectiv de 30 iunie, dar am început să lucrăm la revizuirea PNIESC. Ceea ce ne propunem noi în strategia de decarbonare sunt niște direcții pe care ni le dorim, pe baza unei modelări care ne arată că există șanse să atingem neutralitatea climatică în 2050. Dar fiecare sector economic trebuie să-și stabilească ținte sectoriale și obiective, și măsuri de atingere a acelor obiective”, a declarat Elena Popescu.

”Lucrăm la un sistem de guvernanță, pentru că trebuie să vă mărturisesc, la elaborarea primului PNIESC avem multe zone neacoperite sau slab acoperite, dar, fiind un prim exercițiu, Comisia Europeană a înțeles și nu suntem singurul stat membru care a avut un Plan Național Integrat incomplet, au mai fost și alte state membre, a fost o lipsă a strategiilor la nivel sectorial. De data aceasta, însă, pretențiile sunt mari, Comisia a venit cu ghiduri și solicitări clare, avem 23 de anexe de completat, care reflectă stadiul de implementare pe fiecare sector și aceste anexe, completate, vor reflecta situația la nivel sectorial și național. E un proces în desfășurare, sperăm ca în câteva luni să-l ducem la bun sfârșit, măcar să avem un draft și după aceea să-l punem în consultare publică și evaluare strategică de mediu”, a precizat Elena Popescu.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *