Acasă » Petrol și Gaze » Delgaz Grid a început testele privind utilizarea amestecului de gaze naturale și hidrogen

Delgaz Grid a început testele privind utilizarea amestecului de gaze naturale și hidrogen

8 iunie 2023
Petrol și Gaze
energynomics

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a început joi, 8 iunie, în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaș, testarea funcționării aparatelor de utilizare a gazelor naturale și a rețelei de distribuție cu amestec de 80% gaze naturale și 20% hidrogen, aceasta fiind prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid, lansat în premieră în România.

Testele urmăresc să determine cu rigurozitate nivelul de compatibilitate cu hidrogenul al componentelor rețelei existente de distribuție a gazelor naturale și al instalațiilor și aparatelor de utilizare ale clienților casnici. Ele iau în calcul toate particularitățile din România pentru validarea unei soluții tehnice la nivel național privind utilizarea în condiții de siguranță a amestecului de gaze naturale şi hidrogen.

„Noi credem că putem să le asigurăm același confort clienților noștri folosind actuala infrastructură, fără modificări, și cu aceeași siguranță în exploatare, utilizând practic un alt gaz. Într-o primă etapă un amestec de gaze naturale cu hidrogen și pe termen lung exclusiv gaze verzi fără emisii de dioxid de carbon, precum hidrogenul produs prin electroliză și biometanul. Prin acest proiect facem un prim pas concret în această direcție în România, beneficiind de experiența E.ON din Germania”, a declarat Volker Raffel, CEO al E.ON România.

„Rețelele de gaze naturale din România au potențialul de a aprovizona consumatorii cu cantități uriașe de hidrogen, la cele mai mici costuri comparativ cu alte variante de transport și distribuție. Acestea ar putea transporta, de exemplu, circa 130 TWh de energie anual, de aproape trei ori mai mult decât Sistemul Energetic Național de transport al energiei electrice, respectiv circa 56 TWh”, a completat Cristian Secoșan, director general al Delgaz Grid.

Echipa de specialiști ai companiei va continua să testeze, în săptămânile următoare, etanșeitatea diverselor componente ale rețelei, combustia și parametrii de funcționare pentru mai multe tipuri de aparatură casnică, de la diferiți producători. Totodată, va fi analizată comportarea tronsoanelor de rețea din oțel și polietilenă la amestecul de 80% gaze naturale și 20% hidrogen.

„Pentru testare, în prima etapă, am construit în poligonul de la Mediaș o mini-rețea de distribuție la care racordăm și testăm, într-un mediu controlat, majoritatea categoriilor de aparate de utilizare existente. În etapele următoare vom realiza teste pe rețele operaționale respectiv pe aparate din casele clienților. Având în vedere experiența acumulată, suntem convinși că testele vor demonstra ceea ce ne-am propus. Hidrogenul este doar un alt gaz combustibil, care nu implică riscuri diferite de metan, fapt demonstrat de toate proiectele derulate în țările vest europene”, a explicat Dr. Cristian Călin, Manager Tehnic Gaz, coordonatorul proiectului.

În acestă vară este planificată testarea amestecului de gaze naturale cu hidrogen în condiții reale.

În etapa a doua a proiectului urmează să fie testate funcționarea amestecului în rețele existente din oțel și polietilenă, precum și în instalații/aparate de utilizare ale clienților racordați la acestea. Instalațiile de utilizare ale consumatorilor (țevi, aparate de utilizare etc.) și elementele componente ale sistemului de distribuție (conducte, branșamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *