Acasă » Electricitate » Eficiența energetică nu se poate obține fără investiții considerabile

Eficiența energetică nu se poate obține fără investiții considerabile

24 noiembrie 2023
Electricitate
energynomics

Eficiența energetică este una dintre primele cinci priorități ale Uniunii Europene (UE) și nu se poate realiza fără sume considerabile, a reamintit Adrian Ghiță, directorul executiv al Fondului Român pentru Eficiență Energiei (FREE), la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la București de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

„Eficiența energetică începe cu bani și se termină cu bani, e un concept pe care nu l-am inventat noi. Eficiența energetică nu se poate face fără bani, dar odată banii bine investiți, ei se întorc”, a spus Ghiță.

Un raport al Băncii Mondiale din luna octombrie a relevat că România va avea nevoie să investească 356 miliarde euro până în 2050 pentru a decarboniza cele trei sectoare economice care generează cele mai multe emisii poluante, respectiv producția energiei, transporturile și sectorul rezidențial.

Potrivit lui Ghiță, deși intensitatea energetică a României a scăzut cu 30% în ultimii zece ani, se situează încă peste media țărilor UE. În istoria sa de 22 de ani, FREE a finanțat de 30,1 milioane de dolari care au atras investiții totale de 87 milioane de dolari. Aceste contracte au generat o reducere a emisiilor anuale de carbon de peste 206.000 de tone.

„Este datoria finanțatorilor privați să contribuie la suportul public”, a mai spus el.

FREE a fost înființat în 2001 prin HG la inițiativa Băncii Mondiale și a Fondului Global de Mediu, care a oferit atunci guvernului român un grant de 8 milioane de dolari pentru investiții dedicate sectorului de eficiență energetică. FREE nu are niciun contract de finanțare neperformant.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN GHIȚĂ

Proiectele finanțate de FREE au fost derulate în domeniul reabilitării iluminatului public (1,4 milioane de dolari), finanțări ESCO, inclusiv reabilitări de clădiri publice (3,4 milioane de dolari), modernizarea proceselor tehnologice industriale (4,6 milioane de dolari), instalații fotovoltaice pentru autoconsum (3,4 milioane de dolari), valorificarea energetică a deșeurilor (8,1 milioane de dolari), CHP pe gaz natural sau gaz de sondă (5,4 milioane de dolari) și încălzire locală și centralizată (1,6 milioane de dolari).

Totodată, FREE a finanțat cu 1,9 milioane de dolari și prima rețea de stații de gaz natural comprimat (GNC) din țară. Cel mai mare client al FREE este combinatul chimic Chimcomplex.

Conferința de la București a fost a ultima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul a fost finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *