Acasă » Interes general » Eficiență energetică – candidaturile anului 2021 la Energynomics Awards

Eficiență energetică – candidaturile anului 2021 la Energynomics Awards

26 noiembrie 2021
Interes general
energynomics

Începem să prezentăm candidaturile anului 2021 la premiile Energynomics, cu secțiunea Eficiență energeticăo categorie susținută de Electroalfa. S-au înscris șapte proiecte. Numai unul dintre ele va fi recompensat în cadrul Galei din 16 decembrie, dar fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită respectul nostru și o promovare cât mai largă. Mulțumim tuturor companiilor și personalităților care s-au implicat în acest efort de conturare a imaginii industriei energetice românești în 2021 prin reușitele sale!

a

Convert, a Valmont company – Romania Cluster PV Plant

Centrala fotovoltaică Romania Cluster este un proiect construit pentru Alerion în mai multe regiuni ale țării. Trackerele solare utilizate generează mai multă electricitate în aproximativ aceeași cantitate de spațiu necesară pentru o înclinare fixă sisteme, ceea ce le face ideale pentru optimizarea utilizării terenului. Principalele beneficii sunt: reducerea impactului asupra mediului, o mai bună protecție, contribuie la tranziția către o economie cu energie curată și la creșterea economiei locale.

Un proiect de 31,5 MW în curent continu este conceput ca un cluster care constă în șapte centrale fotovoltaice construite pe teritoriul României. Proiectul este alimentat de trackere solare Convert TRJ optimizate pentru modulele bifaciale. Convert este o linie de produse care aparține Valmont Industries, Inc.

 

Distribuție Energie Oltenia – Inspecția cu drone

Cu ajutorul dronelor, Distribuție Energie Oltenia execută periodic inspecții pentru identificarea neconformităților care pot conduce la apariția defectelor de natură mecanică sau electrică din LEA 20 kV și 110 kV, verifică și culoarul de siguranță al LEA, elimină elementele de vegetație sau structuri periculoase și efectuează inspecții termografice ale liniilor pentru identificarea unor puncte calde. Beneficiile aduse de implementarea inspecției cu drone țin atât de zona de eficiență energetică, întrucât crește cantitatea de energie distribuită, este redusă considerabil pierderea de energie și întreruperea alimentării cu energie electrică, dar sunt îmbunătățite și procesele operaționale.

Rezultatele operaționale și eficiența acestui proiect au convins managementul să extindă zona de aplicabilitate.

 

Distribuție Energie Oltenia – Investiții prin “Ucenic Electrician”

În cadrul proiectului Ucenic Electrician, desfășurat de Distribuție Energie Oltenia, toate cele 7 licee partenere beneficiază de energie verde datorită inițiativei de a instala panouri fotovoltaice în valoare de aproximativ 15.000 de euro/liceu. Detaliile tehnice ale investiției sunt următoarele: puterea instalată a unui panou este de 285 W; numărul total de panouri care formează kitul fotovoltaic de 15 kWp este de 54 bucăți; greutatea panoului este de aproximativ 18 kg; greutatea estimată a kit-ului fotovoltaic de 15 kWp este de aproximativ 972 kg; suprafața ocupată de kitul fotovoltaic de 15 kWp este de aproximativ 100 m². Investiția totală este de aproximativ 145.000 de euro.

Proiectul reprezintă o investiție strategică, care demonstrează responsabilitate pe termen lung pentru construirea unor comunități durabile, încurajarea obiceiurilor de eficiență energetică, de consum responsabil de energie și resurse.

 

ProCredit Bank – Creditul ProEco

Creditul ProEco poate finanța investiții ce contribuie la eficiența energetică a afacerilor, în proiecte ce utilizează surse de energie regenerabile, cât și în alte măsuri ce contribuie la protejarea mediului înconjurător. Printre investițiile ce pot fi realizate prin intermediul creditului ProEco se regăsesc achizițiile de linii de producție, echipamente și utilaje eficiente energetic, sisteme de iluminat pe bază de LED, proiecte de izolare a clădirilor, panouri fotovoltaice sau stații de tratare a apei.

ProCredit Bank a inclus în modelul de analiză non-financiar modelul ESG (risc de mediu, social și guvernanță corporativă) și este parteneră cu diferite fonduri care finanțează eficiența energetică și inițiativele de luptă împotriva schimbărilor climatice ale companiilor românești.

 

Servelect – Prima centrală de cogenerare cu turbine Capstone din România

Servelect a implementat în Romania prima centrală de cogenerare de înaltă eficiență cu turbine pe gaz natural, folosind tehnologia americană Casptone, pentru producătorul de blocuri ceramice Cemacon. Centrală de cogenerare acoperă peste 60% din consumul de energie electrică al fabricii și asigură uscarea blocurilor ceramice direct cu aer fierbinte de la turbine.

Instalația de cogenerare de înaltă eficiență, cu o putere generată de 1,2 MW electric, este formată din două module de turbine pe gaz Capstone C600 (2 x 600 kWel). Randamentul total net al instalației ajunge la 95%, dat fiind faptul că întreaga cantitate de aer cald produsă de centrala de cogenerare este folosită util în procesul tehnologic.

În urma implementării centralei de cogenerare, se estimează o reducere a emisiilor de CO2 cu minimum 2.700 tone CO2/an, reprezentând echivalentul emisiilor anuale a 900 de case din Sălaj.

 

Transelectrica – Clădire inteligentă & pasivă (proiect pilot)

Odată cu implementarea proiectului Pilot “Retehnologizarea stației 220/110/20kV Alba Iulia în concept de stație digitală”, clădirea corpului de comandă nou construită se va alinia cu noile standarde în ceea ce privește eficiența energetică, digitalizarea și reducerea emisiilor de CO2. Clădirea nouă a blocului de comandă este o construcție care respectă conceptul Transelectrica de clădire pasivă. Astfel, aceasta nouă clădire a blocului de comandă este caracterizată printr-un nivel ridicat de confort termic, obținut cu un consum minim de energie. Factorii care contribuie la acest rezultat sunt: termoizolație de calitate, ferestre dimensionate si poziționate optim (cu geam triplu stratificat), o anvelopă etanșă, prevenirea formării condensului și igrasiei și un aport constant și controlat de aer proaspăt.

Acest proiect exemplifică schimbarea viziunii asupra clădirilor tehnologice din stațiile electrice de transformare din gestiunea Transelectrica.

 

Volt EVSE Distribution – Sistem fotovoltaic tip rooftop, 5,1MWp pentru Robert Bosch SRL

Prin parcul fotovoltaic instalat de compania Volt pentru Robert Bosch SRL, beneficiarul va economisi anual peste 6 GWh din totalul energiei utilizate. Avantajele țin de eficientizarea capitalului de lucru al companiilor private prin integrarea producției de energie electrică și reducerea amprentei proprii de carbon la sol.

Proiectul prezentat este unul dintre cele mai mari sisteme fotovoltaice de tip rooftop din România, cu o capacitate instalată totală de 5,1 MWp. Prima etapă, de 1,8 MWp, a fost pusă în funcțiune în luna noiembrie a anului 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *