Acasă » Electricitate » E.ON: Numărul cererilor de instalare a panourilor fotovoltaice a crescut de cinci ori în acest an

E.ON: Numărul cererilor de instalare a panourilor fotovoltaice a crescut de cinci ori în acest an

7 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

Numărul cererilor de instalare a panourilor solare a crescut de cinci ori în primele nouă luni ale anului şi aproape jumătate dintre români vor să facă astfel de achiziții anul viitor, se arată într-un comunicat al E.ON România.

Un studiu realizat de E.ON în luna septembrie arată că aproape jumătate (46%) dintre români sunt interesați de achiziția, în următorul an, a unui sistem de panouri fotovoltaice de la un furnizor de energie, numărul lor fiind în creştere cu 11 puncte procentuale față de aceeaşi lună a anului trecut.

Această cifră vine să confirme rezultatele obținute de E.ON pe segmentul de soluții de producere a energie fotovoltaice pentru clienții rezidențiali, unde cererea pentru E.ON Solar Home a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, de 5 ori față de perioada similară a anului trecut. O centrală PV poate aduce o reducere a facturii la energie chiar şi cu 90%.

Totodată, anul acesta, numărul prosumatorilor racordați la rețeaua Delgaz Grid a crescut puternic, ajungând la finele lunii septembrie la peste 3.500, şi se estimează că până la sfârşitul anului se vor înregistra circa 6.700 de prosumatori, aceasta reprezentând o creştere de patru ori față de începutul acestui an.

De asemenea, numărul de instalări de centrale noi în condensație (E.ON Life), care asigură economii de până la 30% la factură, a crescut cu 17% în acest an. Potențialul de economisire rămâne ridicat, în condițiile în care foarte multe dintre centralele termice pe gaz din gospodăriile din România sunt mai vechi de zece ani şi ar trebui să fie înlocuite cu unele eficiente energetic.

Şi interesul pentru pompe de căldură (E.ON Green Life) este, de asemenea, în creştere. O pompă de căldură poate avea o eficiență energetică de 500% (COP5), altfel spus produce de 5 ori mai multă energie decât consumă şi este de 5 ori mai eficientă decât o centrală termică pe gaz, iar randamentul mediu anual este 3,5 (COP).

E.ON îşi sprjină totodată clienții oferindu-le opțiuni de finanțare avantajoase pe o perioadă de până la 7 ani, pentru a le uşura sarcina achiziției de soluții eficiente energetic (centrale fotovoltaice, centrale pe gaz în condensație şi pompe de căldură).

„Aplicarea de măsuri şi soluții de eficiență energetică, reducerea consumului prin gesturi mici, fără a afecta confortul, trecerea de la statutul de consumator la cel de prosumator sunt răspunsurile corecte la vremurile de criză pe care le traversăm, cu prețuri istorice la energie. Clienții casnici E.ON au dovedit că au înțeles cât de importante sunt aceste măsuri, iar rezultatele se văd în reducerea consumului în medie cu 7% la energie şi cu 5% la gaze naturale în primele nouă luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Este important pentru România ca, prin contribuția fiecăruia, să devină mai puțin dependentă de importuri şi împreună să facem față celor care folosesc energia ca armă”, a declarat Volker Raffel, director general al E.ON România.

E.ON România consideră că printre măsurile care vor trebui luate de autorități în perioada următoare este absolut necesar să se regăsească un pachet solid de măsuri de eficiență energetică care să țintească atenuarea impactului creşterii prețurilor la energie.

Studiul a fost efectuat de E.ON pe un eşantion reprezentativ național de 1.000 de persoane fizice, cu vârsta peste 18 ani, prin metodologia CATI (Computer Assisted Telephonic Interviews) în luna septembrie a anului 2022. Marja de eroare maximă calculată este de plus/minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *