Acasă » Electricitate » DP World lansează în Portul Constanța conceptul cold ironing

DP World lansează în Portul Constanța conceptul cold ironing

2 aprilie 2024
Electricitate
energynomics

Compania DP World pregătește lansarea, în Portul Constanța, a unui nou concept ecologic prin care să se evite consumul uriaș de carburant în timpul încărcării sau descărcării vapoarelor andocate la dană, a declarat Cornel Peleanu, senior director, business development and projects la compania DP World România.

„La terminalul nostru din Portul Constanța putem instala aceste prize. Sunt cel mult zece porturi în lume care vor putea oferi această facilitate”, a afirmat Peleanu, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Constanța 2024″.

Acest concept, denumit cold ironing sau conexiunea la mal, este procesul de alimentare cu energie electrică a unei nave aflate la dană, în timp ce motoarele sale principale și auxiliare sunt oprite. Astfel, consumul de carburant poate fi redus drastic, mai ales că unele nave sunt uneori andocate la dană pentru mai multe zile.

Pe de altă parte, DP World folosește zilnic 10-11 tone de motorină pe zi, dar intenționează să elimine emisiile de CO2 și să utilizeze doar energia electrică.

„Avem în derulare un proiect prin care întreg terminalul va fi electrificat și automatizat. Obiectivul companiei este ca până în 2040 să avem zero emisii de CO2. Se fac investiții foarte mari”, a adăugat Peleanu.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CORNEL PELEANU

Compania, prezentă în România din 2004, operează un terminal de 84 de hectare în Portul Constanța, în care a investit 200 milioane de euro în ultimii 20 de ani, iar în urmă cu o lună a finalizat un alt terminal multimodal de 10 hectare la Aiud, lângă Cluj-Napoca.

Ambele terminale ale companiei pot fi utilizate pentru manipularea unor echipamente și instalații de mari dimensiuni, precum pale de turbine eoliene sau panouri fotovoltaice, dar și materiale necesare exploatării gazelor in Marea Neagră.

Totodată, DP World a închiriat un alt terminal la Dornești, la granița cu Ucraina.

Conferința “Digitalizare și eficiență energetică – Constanța 2024″ a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Elektra Renewable Support, FPPG, WALDEVAR Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *