Acasă » Regenerabile » Solar » Dor Marian, Wiren: Sibiul își poate asigura 50% din consumul de electricitate doar din surse solare

Dor Marian, Wiren: Sibiul își poate asigura 50% din consumul de electricitate doar din surse solare

10 noiembrie 2021
Solar
energynomics

Investițiile în sisteme fotovoltaice au un impact simultan atât în profitabilitate, prin reducerea costurilor cu energia, cât și în sustenabilitate, prin reducerea impactului asupra mediului. “Noi, la Wiren, credem în sustenabilitate și promovăm sisteme eficiente energetice”, a spus Dor Marian, CEO Wiren România, în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Sibiu”, organizate de Energynomics.

”Într-o lume în care nevoile clienților sunt neglijate în loc să fie satisfăcute cu precizie, Wiren se concentrează pe îmbunătățirea experienței clientului și oferă soluții personalizate pentru nevoile lor reale”, a mai spus Dor Marian. Compania activează în principal în afara România, în state precum Ungaria, Portugalia, Serbia sau Luxemburg, unde are un portofoliu de aproape 300 de MW în capacități instalate doar în ultima perioadă.

Wiren are experiență atât în cadrul proiectelor mici solare, off-grid, de până la 1 KW, cât și în proiecte mari de sute de MW, precum mici companii, carport-uri și câmpuri fotovoltaice. ”Cu siguranță astfel de proiecte vor începe să apară în anii ce vor urma și aici, în România. În Sibiu, am calculat că există un consum total de circa 450.000 de MWh anual. Mai mult de 50% din consum provine din sectorul rezidențial și spre 15% din parcurile industriale, în continuă creștere”.

“Am considerat eligibili circa 40% din consumatorii rezidențiali și a rezultat că ar fi nevoie de instalarea a circa 9.500 de sisteme fotovoltaice cu o putere medie de 10 kWp”, a spus el. Implementarea unui proiect de o asemenea anvergură necesită circa 9 ani și ar contribui cu circa 23% energie verde în energia consumată în Sibiu.

Dacă o casă normală are o instalație de 6kWp de capacitate, cu un consum lunar de 3-400 KWh și o factură 75 de euro, poate consuma 50% din energia produsă, iar restul să o injecteze în rețea. Rezultă economii semnificative, după investiții realizate cu ajutorul schemei de susținere a prosumatorilor. ”Amortizarea se realizează într-o perioadă de maximum 7 ani, iar durata de viață este de 25 de ani”, a explicat Dor Marian.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DOR MARIAN

Același calcul poate fi replicat pentru parcurile industriale din Sibiu, “unde multe din zonele de producție au acoperișuri perfect plane”, ceea ce ar permite instalarea cu ușurință a unor sisteme de panouri fotovoltaice.

Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică – Sibiu” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri:  ABB România, Enel X România, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Photomate, Sixt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *