Acasă » Interes general » BVB: Companiile româneşti – creşteri duble față de cele americane sau europene, în primele 9 luni

BVB: Companiile româneşti – creşteri duble față de cele americane sau europene, în primele 9 luni

7 octombrie 2021
Economics&Markets
Energynomics

Piaţa de capital din România a crescut în primele nouă luni cu 29% prin prisma indicelui BET şi cu 35,6% prin prisma indicelui BET-TR, care include şi dividendele, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Indicele american S&P 500 a înregistrat un avans de 14,7% în aceeaşi perioadă, iar indicele european STOXX600 a avut un plus de 14%. Totodată, valoarea tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns la 13 miliarde lei, +4,2% faţă de primele nouă luni ale anului anterior.

„Piaţa de capital din România a înregistrat creşteri semnificative în primele nouă luni ale anului, iar companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au reuşit să obţină performanţe importante în raport cu alte pieţe dezvoltate. Aceste rezultate au fost obţinute într-un context ambivalent: pe de-o parte, s-au intensificat incertitudinile generate de pandemia de coronavirus şi estimările privind o creştere accelerată a inflaţiei, iar pe de altă parte piaţa de capital românească s-a remarcat printr-o efervescenţă a listărilor şi a căpătat mai multă consistenţă prin extinderea numărului de companii prezente în indicii internaţionali. Per ansamblu, investitorii au alocat resurse financiare consistente către piaţa de capital românească, unde valoarea totală a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la aproape 13 miliarde lei, echivalentul a 2,6 miliarde euro, în creştere cu 4,2% faţă de primele nouă luni ale anului anterior”, se menţionează în comunicat, conform Agerpres.

Într-un astfel de context, indicele principal BET a avansat cu 3,8% doar în luna septembrie, iar indicele BET-TR, care include şi dividendele, a crescut cu 4,5% în aceeaşi perioadă de timp. După primele nouă luni, creşterea la nivelul indicelui BET a fost de 29%, iar la nivelul indicelui BET-TR a fost de 35,6%. Potrivit datelor Refinitiv Eikon si BVB, la nivelul indicilor de tip price return, după primele nouă luni, indicele BET (+28,9%) a înregistrat o creştere de două ori mai mare comparativ cu indicele american S&P 500 (+14,7%) sau cu cel european STOXX600 (+14%). Piaţa românească a supraperformat şi în raport cu indicele pieţelor de frontieră MSCI Frontier Markets (+15%) sau cu indicele pieţelor emergente FTSE Emerging Markets (-1%). Aceleaşi date arată că, la nivelul indicilor de tip total return, BET-TR (+35,6%) a avut un ritm de creştere dublu faţă de S&P500 TR (+15,9%) sau STOXX600 GR (+16,6%). În acelaşi timp, România a avut performanţe puternic pozitive faţă de FTSE Emerging Markets TR (+1,2%) sau MSCI Frontier Markets GR (+19,2%).

„Efervescenţa pieţei de capital româneşti a însemnat o accelerare semnificativă a listărilor de instrumente financiare în primele 9 luni: 22 emisiuni de obligaţiuni şi 6 noi emisiuni de titluri de stat în valoare totală de 1 miliard de euro şi 19 companii noi la cota bursei cu o capitalizare cumulată de 1 miliard de euro. În ritm cu noile tendinţe ale pieţei, am lansat şi am început să promovăm o nouă identitate a Bursei de Valori Bucureşti şi am răspuns cererii investitorilor prin crearea unui indice dedicat companiilor româneşti de pe segmentul AeRO”, a afirmat Radu Hanga, preşedinte BVB.

La rândul său, Adrian Tănase, CEO BVB, a precizat că, în octombrie, va fi lansat primul indice pentru segmentul AeRO şi alţi 2 indici pentru Piaţa Reglementată.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *