Acasă » Regenerabile » Halda de zgură din LIBERTY Galați va fi transformată într-un parc de energie regenerabilă

Halda de zgură din LIBERTY Galați va fi transformată într-un parc de energie regenerabilă

7 octombrie 2021
Eolian
energynomics

LIBERTY Galați anunță că autoritățile au emis acordul de mediu pentru închiderea haldei de zgură și pentru stabilizarea malului drept al acesteia, în scopul protejării cursului de apă Mălina. Până în 2023 LIBERTY Steel Group va investi mai mult de 2,5 milioane de Euro în cele două proiecte care vor crea condițiile necesare instalării capacităților prevăzute de producere a energiei regenerabile.

Închiderea acestei halde, care conține milioane de tone de zgură generată în peste de 40 de ani, a fost atent planificată, în consultare cu autoritățile de specialitate. LIBERTY Steel Group studiază soluțiile de reamenajare a terenului de 110 hectare, astfel încât să permită instalarea unor parcuri fotovoltaice și eoliene.

„Viziunea LIBERTY Steel Group este de a produce oțel în mod sustenabil și de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Închiderea haldei de zgură, reamenajarea și transformarea acesteia într-un spațiu de producție de energie verde vor reprezenta un pas semnificativ în planul nostru de transformare GREENSTEEL, iar protejarea cursului de apă Malina este un act de responsabilitate față de comunitatea noastră”, a spus Aida Nechifor, Director General LIBERTY.

În colaborare cu experți, echipa LIBERTY Galați a planificat lucrări ample de reconfigurare a haldei, precum și pentru protejarea cursului de apă Mălina. Astfel, în etape succesive, vor fi efectuate lucrări de construcții care vor asigura stabilitatea terenului, soluția de închidere a haldei realizându-se prin retaluzare cu autocimentare în timp.

Conform actelor de reglementare, procesarea materialelor din haldă va fi finalizată în 2022, iar depozitul va fi închis definitiv în 2023. Din 2009, zgura nu a mai fost depozitată, ci utilizată integral în construcții și în industria cimentului.

Cele două inițiative fac parte din strategia de transformare a complexului LIBERTY Galați – GREENSTEEL – care îmbină reciclarea deșeurilor feroase cu soluții de energie regenerabilă și cu tehnologii avansate de producție a oțelului, precum echipamentul DRI (ce reduce direct fierului cu ajutorul gazului metan și hidrogenului), în scopul îmbunătățirii amprentei de carbon.

“Aceste proiecte susțin eforturile României de a avansa în strategia sa de reducere a emisiilor de carbon”, a conchis Aida Nechifor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *