Acasă » Regenerabile » Biomasă » Dezbatere publică pentru strategia energetică națională

Dezbatere publică pentru strategia energetică națională

13 martie 2014
Biomasă
Gabriel Avăcăriței

Noul ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a lansat o dezbatere publică privind elaborarea strategiei energetice. Oficialul își propune să accelereze elaborarea documentului, astfel încât prevederile să fie aplicate încă din acest an.

10 întrebări de la Departamentul pentru Energie pentru toți cei interesaţi:

1. Care credeţi că ar fi cele mai importante trei măsuri pentru atragerea investiţiilor în sectorul energetic românesc?

2. Care credeţi că ar trebui să fie rolul statului în sectorul energetic românesc?

3. Care consideraţi că ar trebui să fie obiectivele externe ale politicii energetice româneşti?

4. Cum ar putea sectorul energetic românesc să contribuie într-un mod sustenabil la reindustrializarea României?

5. Credeţi că paradigma politicii energetice a României ar trebui schimbată, în ceea ce priveşte orientarea primordială către un consum mai eficient? Cum credeţi că ar putea fi făcut acest lucru?

6. Care consideraţi că va fi evoluţia cererii de energie electrică, gaze naturale şi carburanţi în perioada 2014 – 2035 în România? În măsură în care puteţi, am aprecia şi transmiterea algoritmului folosit în acest proces de calculare.

7. Care consideraţi că ar trebui să fie abordarea strategică a statului român în privinţa încălzirii populaţiei? De ce recomandaţi această soluţie/aceste soluţii?

8. Credeţi în potenţialul României de a deveni un furnizor regional de energie? Cum ar putea România să-şi valorifice acest potenţial?

9. Consideraţi că promovarea tehnologiilor de producere a energiei cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră ar trebui să se facă printr-un sistem unitar sau printr-un sistem aplicat fiecărei tehnologii în parte?

10. Care consideraţi că ar putea fi rolul cărbunelui în viitorul mix energetic românesc?

În procesul de consultare publică, Departamentul pentru Energie aşteaptă propuneri de la consumatori, producători şi alţi operatori din industria energetică, precum şi de la mediul academic, societatea civilă, autorităţi publice locale şi centrale şi reprezentanţii ai partidelor parlamentare.

Răspunsurile sunt așteptate până la 4 aprilie, la adresa [email protected].

Fostul ministru delegat pentru Energie Constantin Niţă, în prezent ministru al Economiei, intenţiona să angajeze consultanţi care să elaboreze strategia energetică, anunţând în noiembrie 2013 că departamentul a primit 20 de oferte de la consultanţi, iar cei care ar fi urmat să fie selectaţi ar fi avut şase luni să o elaboreze. Strategia energetică trebuia finalizată anul trecut, dar a fost amânată din cauza lipsei de fonduri, potrivit lui Niţă.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Un comentariu la „Dezbatere publică pentru strategia energetică națională”

  1. 1.Interes pt noile tehnologii si birocratia simplificata
    4.Promovind si producind noile tehnologii
    6.Se asteapta cresterea economico-sociala care sa duca la creare de noi locuri de munca…cresterea puterii de cumparare(case, electro -casnice,masini electrice etc)
    8,9.Promovarea tehnologiilor pt producerea energiei regenerabile,termica si electrica cu emisii scazute de gaze cu efect de sera ESTE alternativa incalzirii populatiei si poate face din Romania un furnizor regional de energie. Cum ar putea sa o faca? Permiteti-mi sa va prezint personal, sunt reprezentant de inalta tehnologie, o instalatie de ultima generatie GASIFICATION SYSTEM, care produce energie termica si electrica elevata,valorificind deseurile din gropile de gunoi,chiar si din cele vechi.Permiteti-mi sa va prezint aceasta tehnologie.
    Va multumesc
    Elena Ciulei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *