Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Parlamentul European a exclus gazele de şist de la noile reguli de mediu

Parlamentul European a exclus gazele de şist de la noile reguli de mediu

energynomics

Europarlamentarii au votat miercuri în favoarea înăspririi normelor privind impactul explorării petrolului şi gazelor naturale asupra mediului, dar au exclus gazele de şist de la noile norme, transmite Reuters. O serie de state membre precum Marea Britanie şi Polonia susţin dezvoltarea gazelor de şist, văzute ca o modalitate de a reduce dependenţa UE de gazele naturale ruseşti precum şi pentru a reduce costurile cu energia la un nivel similar cu cele din SUA.

Potrivit legii, procesul de evaluare a unei game largi de proiecte de infrastructură, precum şi a proiectelor din domeniul petrolului şi gazelor naturale, va include şi impactul acestor proiecte asupra biodiversităţii şi modificărilor climatice, la care se adaugă măsuri pentru a se asigura că autorităţile care acordă aprobări nu se află în situaţii de conflict de interese.

Companiile din industria energetică sunt de părere că noua lege evită impunerea unui număr prea mare de restricţii asupra proiectelor aflate în primele faze de dezvoltare, când viabilitatea lor comercială nu este clară.

„Deşi nu impune cerinţe inutile pentru industria de petrol şi gaze naturale, noile reguli vor garanta că orice dezvoltare, inclusiv explorarea gazelor de şist, vor fi supuse unor norme stricte de mediu”, a declarat Roland Festor, director la International Association of Oil & Gas Producers.

De asemenea, asociaţia Shale Gas Europe, care reuneşte o serie de mari companii energetice precum Chevron, Total sau Cuadrilla Resources, a salutat şi ea noile prevederi. „Gazele de şist ar putea juca un rol important în acoperirea necesităţilor energetice ale Europei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Shale Gas Europe, Marcus Pepperell.

În schimb, parlamentarii ecologişti sunt de părere că excluderea gazelor de şist din noile prevederi reprezintă un regres major şi că procesul de fracturare hidraulică reprezintă un risc la adresa sănătăţii şi mediului. „Ecologiştii cred că există suficiente dovezi pentru a interzice fracturarea hidraulică”, a declarat Sandrine Belier, purtătorul de cuvânt al Ecologiştilor Europeni.

Votul din plenara Parlamentului European vine după compromisul convenit în luna decembrie a anului trecut, când negociatorii au fost de acord să excludă orice referiri la gazele de şist. Se aşteaptă ca statele membre UE să-şi dea şi ele acordul în săptămânile următoare după care legea va fi aprobată.

Sursa

Economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *