Acasă » Petrol și Gaze » Deficit de gaze naturale în Republica Moldova

Deficit de gaze naturale în Republica Moldova

7 octombrie 2021
Petrol și Gaze
energynomics

Principalul furnizor de gaze naturale din Republica Moldova, Moldovagaz, a cerut marilor consumatori să își reducă consumul în condițiile în care importurile din Rusia pentru luna octombrie acoperă numai 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, adică 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare.

Apelul Moldovagaz vizează consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi și fabricile de zahăr, “care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură)”. De asemenea, întreprinderilor din complexul termoenergetic le-a fost propusă din timp trecerea temporară la surse alternative de combustibil, a precizat Moldovagaz.

În anul 2020 și în semestrul întâi din 2021, gazele naturale furnizate pe piața Republicii Moldova au fost procurate de către Moldovagaz de la SAP Gazprom (Federația Rusă). În primul semestru din acest an, populația din Republica Moldova, excluzând Transnistria, a acoperit circa 39% din consum, instituțiile publice, în jur de 4,5%, în vreme ce industria energetică a consumat circa 35% din total. Restul, circa 22% din volumele de gaze naturale importate a mers către alți agenți economici din industrie, comerț și servicii.

Importurile de gaze din luna octombrie 2021 agreate cu Gazprom vor fi la nivelul consumului din luna septembrie, ca urmare a prelungirii cu o lună a contractului cadru. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a confirmat că prețul de import pentru luna octombrie este de circa 790 de dolari pe mia de metri cubi (mmc). Spre comparație, în luna august, Moldovagaz a importat gazele la un preț de 440 de dolari pentru mia de metri cubi, iar pentru septembrie prețul a fost de 550 de dolari. La începutul anului era 127 de dolari”, a declarat pentru postul de Radio Europa Liberă, Ștefan Creangă, director ANRE.

Negocieri întârziate

În urma negocierilor de la finalul lunii septembrie, Moldovagaz a anunțat “clarificarea formulei de calcul a prețului de achiziție a gazelor naturale în trimestrele II și III a anului 2021, și anume excluderea calculării duble a puterii calorifice efective a gazului”. De asemenea, au fost ajustate volumele contractuale de furnizare a gazelor naturale până în luna septembrie a anului 2021 prin majorarea acestora. Acest fapt a fost determinat de depășirea volumelor contractate de furnizare în lunile februarie-aprilie a acestui an pe fundalul vremii reci, precum și insuficienței resurselor de gaze naturale pentru luna septembrie, a explicat Moldovagaz.

Pentru luna octombrie, Gazprom, acționar cu 50% în cadrul Moldovagaz, invocă imposibilitatea de a organiza “rezervarea capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova”. Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, ceea ce este soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor Moldovatransgaz.

Negocierile continuă

În prezent, negocierile cu Gazprom vizează importurile viitoare, volume și prețuri. Surse din cadrul Guvernului, citate de infotag.md, afirmă că săptămâna viitoare vicepremierul Andrei Spînu și conducerea Moldovagaz vor purta discuții la Sankt Petersburg cu Alexei Miller și alți directori ai Gazprom. În urma acestora, ar urma să fie convenite prețurile gazelor pentru Moldova și să fie luată o decizie finală cu privire la condițiile prelungirii contractului.

În același timp, Republica Moldova “trebuie să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu, cu ocazia anunțului cu privire la finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. “Această conductă ne oferă această șansă. Planificăm oportunitatea de a livra gaze prin această conductă în perioada următoare”, a precizat Spînu.

Noul gazoduct finalizat de Transgaz poate transporta până la 6,5 milioane de metri cubi de gaze/zi, acoperind necesarul Republicii Moldova, fără Transnistria, a precizat directorul general al Transgaz, Ion Sterian. ”Republica Moldova poate să-și achiziționeze gaze din orice parte a lumii”, a precizat șeful Transgaz. “Așteptăm ca furnizorii să nominalizeze volumele de gaze pe care să le putem transporta în Republica Moldova”.

Autoritățile de la Chișinău au invocat și posibilitatea de a depozita gaze în România, în condiția în care potrivit legislației din Republica Moldova, partea de înmagazinare este 20% din consumul total anual și va acoperi vârfurile de consum pentru Republica Moldova”, afirma Ion Sterian în această vară, citat de profit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *