Acasă » Termo » Minerit » Criza energetică a declanşat o goană mondială după cărbune

Criza energetică a declanşat o goană mondială după cărbune

21 septembrie 2022
Minerit
energynomics

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat o goană mondială după cărbune, transmite Reuters.

În mod tradițional, Tanzania exporta cărbune doar spre țările vecine din estul Africii, exporturile mai îndepărtate fiind excluse pentru că ar fi fost nevoie de camioane care să transporte cărbunele peste 600 de kilometri de la minele din sud-vestul țării până în portul Mtwara de la Oceanul Indian.

Însă criza energetică din Europa a schimbat situația. Prețurile la cărbunele utilizat de termocentrale pentru a produce electricitate au atins valori record, pe măsură ce multe state europene au pierdut accesul la livrările de gaze naturale şi cărbune din partea principalului lor furnizor, Rusia.

Acum, cumpărătorii din Europa şi din alte părți sunt dispuşi să plătească sume mari în dolari pentru a cumpăra cărbune din locuri îndepărtate precum Tanzania, Botswana şi posibil chiar şi Madagascar. Această revenire a cererii pentru cărbune contravine cu planurile climatice destinate tranziției dinspre cel mai poluant combustibil fosil, potrivit Agerpres.

„După debutul războiului, jucătorii europeni sunt dispuşi să meargă oriunde este cărbune. Ei se oferă să plătească prețuri foarte bune”, spune Rizwan Ahmed, director de operațiuni la compania minieră Bluesky Minings din Tanzania.

Traderul de materii prime Cargill a înregistrat o creştere semnificativă a livrărilor de cărbune spre Europa în ultimele luni, a declarat preşedintele diviziei de transport oceanic de la Cargill, Jan Dieleman. Potrivit acestuia, în perioada iunie-august 2022, Cargill a transportat nouă milioane de tone la nivel global, comparativ cu şapte milioane de tone în perioada similară a anului trecut.

„Europa concurează cu alți cumpărători şi alternativa, care este gazul natural, este mai scumpă. Europa ar trebui să poată să îşi asigure cărbunele şi vom vedea livrări în Europa dinspre Columbia, Africa de Sud şi chiar şi de mai departe”, a apreciat Jan Dieleman.

Chiar dacă fereastra de oportunitate ar putea fi una de scurtă durată, având în vedere că situația geopolitică ar putea să se schimbe, unele țări cu resurse carbonifere consideră că marjele de profit sunt mult prea bune pentru a le rata.

Companiile care se ocupă cu extracția cărbunelui se bucură în prezent de marje de profit fără precedent, în ceea ce ar putea fi ultimul boom al unei industrii care este presată să îşi reducă producția. Potrivit lui Rob West, analist la Thunder Said Energy, la finele lui 2020, când prețul la cărbune era de 75 de dolari pe tonă, o mină de cărbune putea genera o marjă de profit de 15 dolari pe tonă. Însă la un preț al cărbunelui de 400 de dolari pe tonă, marja de profit creşte până la 235 de dolari pe tonă.

Traderii din Europa sunt dispuşi să plătească un preț dublu față de cumpărătorii din Asia. Potrivit lui Rizwan Ahmed, de la compania minieră Bluesky Minings, firma nu derulează în prezent exporturi prin intermediul portului Mtwara dar acum intenționează să facă acest lucru şi a primit solicitări din partea unor cumpărători din Germania, Polonia şi Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.