Acasă » Electricitate » Greenpeace: Includerea gazului şi a nuclearului în taxonomie transmite un mesaj fundamental greşit

Greenpeace: Includerea gazului şi a nuclearului în taxonomie transmite un mesaj fundamental greşit

21 septembrie 2022
Electricitate
energynomics

Includerea gazului fosil şi a energiei nucleare în taxonomia UE transmite un mesaj fundamental greşit în România, mai ales în contextul în care țara are în plan dezvoltarea de noi capacități pe gaz şi nuclear, consideră Alin Tănase, responsabil de campanii pentru climă şi energie la Greenpeace România.

”Aceste noi investiții nu pot fi considerate verzi şi sustenabile şi ne vor îndepărta şi mai mult de la atingerea obiectivelor climatice asumate prin Acordul climatic de la Paris. Pentru a proteja clima şi pentru a deveni cu adevărat independentă energetic, România trebuie să renunțe la soluțiile false şi să se concentreze pe accelerarea investițiilor în sursele regenerabile de energie şi măsuri de eficiență energetică”, a precizat Alin Tănase.

Organizația de mediu a anunțat demararea demersurilor legale împotriva Comisiei Europene (CE), în contextul includerii gazului şi a energiei nucleare pe lista de investiții sustenabile.

„Opt birouri Greenpeace încep demersurile legale împotriva Comisiei Europene în contextul includerii gazului şi a energiei nucleare în taxonomia UE, adică în lista de investiții sustenabile. În ianuarie 2022, Comisia Europeană a decis să adauge aceste tehnologii poluatoare în taxonomie, iar în iulie, Parlamentul European a eşuat în a aduna suficiente voturi pentru a bloca acest plan, în ciuda opoziției din partea cetățenilor UE, experților climatici, instituțiilor financiare şi organizațiilor de mediu. Pe 8 septembrie, Greenpeace Germania, Franța, Spania, Italia, Belgia, Luxemburg, Europa Centrală şi de Est (din care face parte şi Greenpeace România) şi Greenpeace European Unit au transmis o cerere formală Comisiei, pentru revizuire internă. Greenpeace susține că includerea gazului fosil şi a energiei nucleare în taxonomia UE contravine regulamentului taxonomiei, Legii Climatice Europene şi obligațiilor UE derivate din Acordul climatic de la Paris din 2015”, se arată într-un comunicat de presă.

În viziunea experților de mediu, forul european poate să revizuiască şi să răspundă argumentelor Greenpeace până în februarie, anul viitor, în caz contrar organizația va înainta cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

„Această falsă etichetă verde este incompatibilă cu legile UE de mediu şi climatice. Gazul este una dintre principalele cauze ale haosului climatic şi economic, iar în ceea ce priveşte problema deşeurilor radioactive nu există încă o soluție, riscul accidentelor nucleare fiind prea mare pentru a fi ignorat. Mai mult, în această iarnă ne vom confrunta cu o criză energetică, iar cetățenii vor întâmpina dificultăți cu plata facturilor la energie. E inacceptabil faptul că aceiaşi oameni care au cauzat criza climatică şi criza energetică sunt acum cei care profită de pe urma lor, în timp ce oamenii suferă. Comisia Europeană joacă şi ea un rol şi şi-a murdărit mâinile clasificând gazul şi energia nucleară drept verzi. Greenwashingul sectorului gazului fosil şi energiei nucleare a fost motivat politic de la bun început, dar asta nu va ajuta Comisia Europeană în proces”, susține Ariadna Rodrigo, responsabil de campanii Greenpeace EU pentru investiții financiare sustenabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.