Acasă » Petrol și Gaze » Cristian Păun: Trebuie să reducem taxele aferente motorinei

Cristian Păun: Trebuie să reducem taxele aferente motorinei

7 februarie 2022
Consumatori
Bogdan Tudorache

Analistul economic Cristian Păun susține necesitatea reducerii accizelor la motorină, conform unei poziții pe pagina de socializare.

”Nu trece săptămână fără câțiva bani adăugați la litrul de motorină sau benzină. Problema e la motorină unde ar trebui de urgență să facem ce fac grecii, italienii și alții…: au un sistem de accize mai redus pentru motorină. Prețul la motorină e mult sub cel de la benzină, diferențele de preț sunt semnificative”, a spus Cristian Păun.

”Azi, prețul la motorina standard la noi e între 6,73 lei/litru și 6,86 lei/litru (cf. Monitorul Prețurilor pe o rază de 5 km, in București). Se îndreaptă spre 7 lei/litru. La motorina premium prețul a trecut de 7 lei de ceva timp: e între 7,07 lei/litru și 7,41 lei/litru. Se îndreaptă spre 8 lei/litru. Din acest preț, 60% sunt taxe care intră în bugetul de stat (TVA, accize și altele)”, a mai spus analistul.

”Nici nu vreau să mă gândesc ce e în mintea agricultorilor din România cu prețurile astea în creștere exponențială la motorină, cu prețuri la electricitate triplate și cu prețuri la îngrășăminte dublate. Dacă ne mai lovește și un an secetos sau ploios, am pus pe butuci agricultura pentru ani buni. Dacă Guvernul ăsta chiar insistă până la capăt cu plafonarea produselor alimentare (bazate pe agricultura care gâfâie), faliment scrie pe mulți. Mai ales pe consumatori. Criză alimentară de-a dreptul. Taman ce începeam să scoatem capul și să mai rezolvăm din importuri”, a conchis el.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *