Acasă » Petrol și Gaze » AEI: Prețul mediu al gazelor naturale va crește din aprilie cu 120% peste nivelul anului trecut

AEI: Prețul mediu al gazelor naturale va crește din aprilie cu 120% peste nivelul anului trecut

7 februarie 2022
Consumatori
Bogdan Tudorache

Pentru mulți consumatori casnici plafonarea nu are nici un efect în momentul de față – conform unui studiu al Asociației Energia Inteligentă (AEI), iar 80% din consumatorii casnici de gaze nu vor beneficia de plafonarea prețului, care va determina mai degrabă o majorare a prețului gazelor.

”În următoarele luni, aproape tuturor consumatorilor casnici le expiră contractele de gaze, iar noile contracte se vor încheia la prețuri peste prețul gazelor din acest moment. Astfel, în aprilie 2022 nu doar că nu vom avea prețuri mai mici la gaze decât perioada similară a anului 2021, dar vom avea chiar și creșteri importante de preț pe care le estimăm în medie să fie de circa 120% față de prețul mediu din anul trecut”, spun experții AEI.

Trebuie să avem în vedere că tot de la 1 aprilie 2022, se vor adăuga creșteri ale tarifelor de transport și distribuție, anul 2022 fiind anul în care se încheie o nouă perioadă de reglementare și care va aduce importante creșteri ale tarifelor datorită racordării gratuite impuse de autorități (gratuitatea promisă se face pe creșterea tarifelor plătite de către ceilalți consumatori), creșterii costului cu pierderile de gaze și consumul tehnologic, investițiilor inutile sau ineficiente din sector etc.

În anul 2020 autoritățile au legiferat Gas Release Program, care avea scopul declarat să scadă prețul gazelor, însă rezultatul real a fost începutul creșterii prețului gazelor în România. În anul 2021 autoritățile au legiferat Plafonarea Prețului la gaze, care avea scopul declarat să scadă prețul gazelor, însă rezultatul real a fost creșterea prețurile tuturor ofertelor.

”Prețul mediu al gazelor naturale la consumatorul final în luna noiembrie 2021, conform datelor INS, a fost de circa 220 lei/MWh. Astfel, aparent, plafonarea prețului final al gazelor naturale la o valoare de 370 lei/MWh și de 310 lei/MWh de la 1 februarie este inutilă în această perioadă”, au spus experții AEI.

În fapt, plafonarea a avut un efect foarte important, a determinat, conform site-ului ANRE, creșterea prețului gazelor ofertate pe piață de la un nivel de minim 220 lei/MWh la un nivel de minim 420 lei/MWh în luna noiembrie 2021 și de 640 lei/MWh în luna ianuarie 2022. Astfel, toate contractele care ajung la scadență în această perioadă sau în perioada imediat următoare, se vor încheia la prețuri mai mari de 600 lei/MWh, susține AEI.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *