Acasă » Interes general » Cooperare regională pentru dezvoltarea infrastructurii energetice

Cooperare regională pentru dezvoltarea infrastructurii energetice

8 septembrie 2023
Interes general
energynomics

Energynomics, în parteneriat cu Asociația Centrul Român al Energiei și SMA, cu sprijinul Amber Infrastructure Group și Electrica, au organizat un eveniment dedicat industriei energetice locale, sub auspiciile Forumului celor Trei Mări care a avut loc în București, în zilele de 6-7 septembrie 2023. Scopul evenimentului a fost să aducă în prim plan oportunitățile de investiție și proiectele pe care le prezintă sectorul energetic românesc, cu perspective de  finanțare prin Fondul Celor Trei Mări.

La eveniment au participat oficiali guvernamentali și parlamentari, reprezentanți ai mediului de afaceri străin și local, precum și profesioniști de top din industrie.

Două intervenții cheie au prezentat contextul general, marcat de războiul din Ucraina și influențat masiv de eforturile de tranziție energetică. Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, a descris România ca fiind „binecuvântată să aibă un excelent mixt energetic, cu acces la resurse foarte diverse”. „Suntem în prima linie a acestui efort la nivel regional și global în care ne propunem nu doar să trăim pe o planetă mai verde, ci și să oprim schimbările climatice sau cel puțin să le reducem efectele „, a spus ministrul.

El a menționat și rolul crucial pe care România, alături de Polonia, trebuie să îl joace în reconstrucția Ucrainei după încheierea războiului. Va fi nevoie de multă energie, a adăugat Burduja, care a cerut companiilor aflate sub autoritatea ministerului să participe la prima licitație CfD planificată să aibă loc înainte de sfârșitul anului. „Am avansat foarte mult cu schema noastră de contracte pentru diferență, o schemă de ajutor de stat care, în esență, stabilește prețul de exercitare pentru 15 ani pentru investitorii în energie solară și eoliană și, la un moment dat, inclusiv în energie nucleară și, sperăm, în energie geotermală și în alte surse de energie. Vom începe cu licitația pentru energia solară și eoliană, câte un gigawatt pentru fiecare segment. Astfel vom asigura într-adevăr investitorilor în proiecte serioase o stabilitate pe un orizont de timp îndelungat”, a declarat Sebastian Burduja.

La rândul său, generalul James L. Jones, fost consilier pentru securitate națională al președintelui Statelor Unite, președinte executiv emerit al Consiliului Atlantic, a vorbit despre dimensiunea geopolitică a Inițiativei celor Trei Mări. El a subliniat faptul că „națiunile din regiunea celor trei mări au fost lideri la nivel continental în ceea ce privește diversificarea surselor energetice pentru a evita dependența de Rusia și în cooperarea transatlantică în materie de securitate energetică”.

În cadrul unui panel moderat de Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei, șase lideri de afaceri proeminenți și-au prezentat opiniile și au răspuns la întrebări privind oportunitățile de finanțare pentru sectorul energetic românesc în cadrul Inițiativei celor Trei Mări: Piotr Karnkowski, Președintele Consiliului de Administrație al Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, Joe Philipsz, Șeful Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări la Amber Infrastructure Group, Laurențiu Neculaescu, Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica, Lukas Nemec, COO și CO-Fondator al Enery, Tomasz Sek, Co-fondator al R.Power. Ei au comentat, de asemenea, stadiul actual al operațiunilor și planurile imediate pentru dezvoltarea proiectelor energetice în România și în regiune.

Inițiativa celor 3 Mări nu este doar un format economic, a precizat Corneliu Bodea, „ci, mult mai mult, este vorba de valori comune”, iar energia joacă un rol foarte important, deoarece „securitatea energetică, accesibilitatea energetică și eficiența energetică constituie un pilon esențial pentru construirea democrațiilor și a prosperității”.

În calitate de organizatori ai acestui eveniment, Energynomics și Asociația Romanian Energy Center și-au reafirmat angajamentul de a susține și de a promova proiectele, companiile și oamenii implicați în sectorul energetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *