Acasă » Electricitate » John Kerry, Reta Jo Lewis și G.Pyatt – discursuri și vizită la Politehnica București

John Kerry, Reta Jo Lewis și G.Pyatt – discursuri și vizită la Politehnica București

8 septembrie 2023
Electricitate
energynomics

Ambasada SUA în România, cu sprijinul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB) și SN Nuclearelectrica SA, a organizat vizita delegației SUA la Centrul pentru Explorarea Energiei E2 din cadrul universității.

”Politehnica București a fost onorată să îi aibă în sală pe Reprezentantul Special al Președintelui SUA pe probleme climatice, dl. John Kerry, Asistentul Secretarului de stat pentru resurse energetice, dl. Geoffrey Pyatt, și Președintele Băncii de Export-Import a SUA (EXIM), dna. Reta Jo Lewis. Vizita a avut loc în contextul parteneriatului strategic între SUA și România în domeniul energiei nucleare și al cooperării pentru implementarea tehnologiei SMR”, se arată în comunicatul UPB.

Centrul E2 din cadrul UNSTPB contribuie la obiectivele țării noastre în ceea ce privește securitatea energetică și decarbonizarea prin energie curată.

Țara noastră va oferi un exemplu pentru atingerea obiectivelor privind schimbările climatice folosind energia nucleară. Astfel, România prin Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB) va impărtăși cunoștințele sale în sectorul nuclear tuturor țărilor din regiune.

”Suntem mândri ca unul dintre proiectele noastre – Centrul pentru Explorarea Energiei E2 să fie în centrul atenției, găzduind această vizită importantă. Suntem mândri că putem contribui la dezvoltarea viitoarelor generații de ingineri și mai ales specialiști în energie nucleară, într-un moment în care industria are nevoie din ce în ce mai mult de experți în acest domeniu de viitor. Doar în România se estimează ca până la sfârșitul anului 2030, industria nucleară românească va avea nevoie de peste 20.000 de angajați. De mai bine de 50 de ani, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București scoate pe piața muncii ingineri nucleari cu o înaltă pregătire și suntem hotărâți să continuăm și să ne adaptăm la cele mai avansate tehnologii nucleare, precum tehnologiile SMR. Întrucât România este prima țară din Europa, a doua după SUA, care instalează tehnologia americană NuScale SMR, Centrul E2 va sprijini țara noastră să devină un lider în pregătirea viitorilor operatori SMR. Astfel, Politehnica București va fi un hub de educație și formare SMR pentru regiune, cu sprijinul Nuclearelectrica, NuScale și al Guvernului SUA”, a spus Mihnea Costoiu, rector al Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.

Centrul E2 a fost o premieră europeană, fiind inaugurat anul acesta în luna mai, în cadrul Facultății de Energetică, ca parte a programului U.S. Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST). Acesta găzduiește simulatorul camerei de comandă pentru centrala cu reactoare modulare mici Voygrtm NuScale.

În cadrul evenimentului, reprezentantul special John Kerry a anunțat propunerile de proiecte câștigătoare. Acestea au fost selectate în urma unei competiții, pentru a participa la Proiectul Phoenix și pentru a primi suport pentru studiile de fezabilitate privind trecerea de la utilizarea cărbunelui la construcția de reactoare modulare mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *