Acasă » Regenerabile » Companiile din sectorul agroalimentar au cerut peste 262 mil. euro pentru regenerabile

Companiile din sectorul agroalimentar au cerut peste 262 mil. euro pentru regenerabile

19 februarie 2024
Agrovoltaic
energynomics

Peste 1.340 de solicitări de finanțare, în valoare de 262 milioane de euro, au fost depuse prin Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare, arată datele Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Astfel, în cadrul sesiunii care a fost deschisă în perioada 20 noiembrie 2023 – 15 februarie 2024, gradul de utilizare a alocării financiare este de aproximativ 175%.

Reprezentanții AFIR precizează că, la acest moment, sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare pentru această schemă de ajutor este închisă.

„Alocarea stabilită prin schema de energie pentru această sesiune este de 150 de milioane de euro, împărțită în funcție de capacitățile instalate la nivelul întreprinderii. Astfel, au fost puse la dispoziție 100 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 90 de milioane de euro pentru energie solară şi restul pentru energie eoliană. Pentru capacități instalate mai mari de 1 MW, alocarea totală a fost de 50 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro au fost alocație pentru energie solară şi restul pentru energie eoliană. Puterea capacităților de producere a energiei din surse regenerabile pentru care fermierii şi procesatorii au solicitat finanțare prin această schemă a ajuns la un total de 488,27 MW, ceea ce este echivalentul a aproximativ 70% din capacitatea unui reactor nuclear de la Cernavodă”, se menționează în comunicatul AFIR, conform Agerpres.

AFIR notează că, pentru această schemă de ajutor, depunerea propunerilor de proiecte are la bază procedura de ofertare concurențială, fiind evaluate conform procedurii competitive în funcție de punctajul obținut, după încheierea sesiunii de depunere.

Sprijinul acordat în cadrul acestei scheme este 100% nerambursabil, iar potențialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investițiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20 de milioane de euro/beneficiar.

Valoarea finanțării pentru energie eoliană este de maximum 1,4 milioane de euro/MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW şi de cel mult 700.000 de euro/MW capacități instalate mai mari de 1 MW.

În cazul energiei solare, valoarea sprijinului este de până la un milion de euro/MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW, respectiv de până la 500.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

Potrivit sursei citate, finanțarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru Modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin AFIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *