Acasă » Regenerabile » Companiile care vor co-finanțări mici pentru instalații solare ar trebui să își finanțeze singure investiția

Companiile care vor co-finanțări mici pentru instalații solare ar trebui să își finanțeze singure investiția

21 martie 2023
Regenerabile
energynomics

Companiile care vor să atragă fonduri europene pentru investiții în capacități proprii de generare a energiei din surse regenerabile ar trebui să ia în calcul și costurile care în general le scapă din vedere.

”Avem situații în care mulți ajung să aplice pentru finanțări de 20% sau 30%. La aceste ponderi, deja nu mai merită, pentru că până aștepți să îți vină o finanțare de 20%, tu deja ai cheltuit 20% poate chiar 25% pe energie fără niciun motiv. Noi am făcut simulări financiare și am avut clienți care chiar s-au întors din drum. S-au hotărât să nu mai aștepte finanțarea și să facă investiția acum”, a explicat Dan Fleșariu, CEO al Wiren România, la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.

În prezent, presiunea cea mai mare este pe capacitățile de producție noi, în special la nivelul prosumatorilor industriali. În plus, multe companii caută finanțări gratuite pentru montarea unor panouri fotovoltaice. ”Există câteodată o fixație din partea clienților care vor să obțină fonduri gratis, dar așa ceva nu există. Costul fondurilor gratuite este costul energiei pe care ei îl plătesc pe toată durata până pot accesa fondurile aferente finanțării respective”, a precizat Fleșariu.

O altă problemă este reprezentată de acei prosumatori mici care, din cauza constrângerilor financiare, apelează la firme fără expertiză pentru montarea unor panouri fotovoltaice. Aceste firme nu au nici capabilitatea de a oferi clienților serviciile de mentenanță după punerea în funcțiune a instalației fotovoltaice.

Aceasta un indiciu al lipsei de maturitate a pieței, dar este o chestiune de timp până când piața va trece printr-un proces de integrare în urma căruia vor rămâne mai puțin companii de profil, dar mai puternice și cu expertiză în domeniu.

”Piața se va așeza la un moment și vor rămâne câteva firme care vor asigura aceste servicii. Va veni vremea în care acești prosumatori mici ne vor căuta din cauză că au probleme. Teoretic nu am avea probleme să îi preluăm, dar dacă instalația a fost făcută într-un mod neserios, eu va trebui să fac un audit care va costa”, a spus Fleșariu.

Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *