Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Comisia Europeană a lansat proiectul Uniunii Energiei

Comisia Europeană a lansat proiectul Uniunii Energiei

26 februarie 2015
Consumatori
energynomics

Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de acțiuni pentru reducerea facturii colosale cu achizițiile de energie ale Uniunii Europene precum și pentru reducerea dependenței față de Rusia, transmite AFP, preluat de Agerpres.

“Astăzi lansăm cel mai ambițios proiect european în domeniul energiei de la Comunitatea cărbunelui și a oțelului încoace. Un proiect care va integra cele 28 de piețe europene ale energiei într-o singură Uniune Energetică, pentru ca Europa să devină mai puțin dependentă de energie și pentru a oferi investitorilor previzibilitatea de care au atâta nevoie pentru a crea locuri de muncă și pentru a realiza creșterea economică”, a declarat vice-președintele responsabil cu Uniunea Energetică, Maros Sefcovic.

Trei documente au fost adoptate și prezentate miercuri de executivul comunitar condus de Jean-Claude Juncker: o strategie pentru crearea unei Uniuni Energetice, un document privind interconexiunile electrice și un document cu privire la negocierile climatice.

“Sectorul energetic a fost prea mult timp privat de libertățile fundamentale ale Uniunii. Evenimentele curente ilustrează ceea ce este în joc: mulți europeni se tem că nu vor dispune de resursele energetice necesare pentru a-și încălzi locuințele. Este vorba despre o acțiune comună și pe termen lung pentru Europa. Vreau ca energia care stă la baza economiei noastre să fie robustă, fiabilă, sigură și din ce în ce mai regenerabilă și mai durabilă”, a declarat președintele CE, Jean-Claude Juncker.

UE este cel mai mare importator de energie din lume. Ea importă 53 % din energia sa, la un cost anual de aproximativ 400 miliarde de euro. 12 state membre ale UE, printre care se numără și România, nu îndeplinesc obiectivul minim de interconectare al UE, respectiv cel puțin 10% din capacitatea de producție de energie electrică instalată să poată “depăși frontierele”.

UE a identificat 137 proiecte privind energia electrică, dintre care 35 sunt legate de interconectarea electrică: împreună, aceste proiecte ar putea reduce numărul statelor membre în cauză de la 12 la 2. O rețea energetică europeană interconectată în mod adecvat ar putea aduce consumatorilor economii de până la 40 miliarde de euro pe an.

Aproximativ 75% din locuințe sunt ineficiente din punct de vedere energetic, iar 94% din transporturi se bazează pe produse petroliere, dintre care 90% sunt importate. În Europa, prețurile angro pentru energia electrică sunt cu 30%, iar cele pentru gaze cu peste 100 % mai mari decât în SUA.

Sursa

Agerpres

Un comentariu la „Comisia Europeană a lansat proiectul Uniunii Energiei”

  1. Pingback: Proiectul Uniunii Energetice, dificil de realizat – experţi |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *