Acasă » Electricitate » Coca-Cola își sporește eficiența energetică

Coca-Cola își sporește eficiența energetică

27 aprilie 2021
Electricitate
energynomics

Mai puține deșeuri, consum redus de apă, emisii mai puține: cu un sistem de management energetic, fabrica Coca-Cola din Edelstal poate analiza în detaliu consumul de resurse și energie. În acest fel, amprenta de CO2 ar trebui să devină și mai mică.

Obiectivul principal al Coca-Cola HBC Austria este introducerea pe piață a bine-cunoscutei mărci de băuturi de înaltă calitate, în funcție de cererea de pe piață. „Este la fel de important pentru noi să gestionăm resursele în mod responsabil și să ne fabricăm produsele cât mai ecologic și mai eficient posibil din punctul de vedere al emisiilor de CO2”, a declarat managerul responsabil cu mediul, Theresa Fleischberger.

Pentru a reduce consumul de resurse, cum ar fi apa și energia, compania a investit mult în ultimii ani – printre altele, în mașini și instalații noi, cum ar fi o linie modernă de mare viteză. Această linie umple 45.000 de sticle pe oră, ceea ce înseamnă mai mult de douăsprezece sticle pe secundă. Este nu doar una dintre cele mai rapide linii din lume, ci funcționează și extrem de eficient din punct de vedere energetic. Cu ajutorul liniilor moderne și utilizării crescute a aerului comprimat pentru curățarea sticlelor înainte de umplere, consumul de apă al producției ar putea fi redus semnificativ.

În plus, primul compresor de înaltă presiune pentru mașinile de suflat din liniile PET a fost deja reînnoit. Potrivit specialistului în întreținere Martin Surda, noul compresor consumă cu între cinci și opt procente mai puțină energie electrică, în funcție de starea de funcționare și de sarcină.

Energia electrică pentru alimentarea instalațiilor provine aproape 100% din surse regenerabile. Deși economiile nu ar avea un efect semnificativ asupra amprentei de CO2, „este important să ne îmbunătățim continuu eficiența energetică”, explică Fleischberger.

Pe de o parte, acest lucru se datorează costurilor, deoarece prețurile electricității și a altor surse de energie sunt în continuă creștere, și mai mult, instalația nu consumă doar energie electrică, ci și gaze naturale, iar economiile totale de energie se reflectă pozitiv și in bilanțul direct al carbonului.

Monitorizarea măsurilor de economisire a energiei

Coca-Cola HBC Austria din Edelstal urmărește succesul măsurilor sale de economisire a energiei de ceva timp, cu propriul sistem de monitorizare a energiei. Acest sistem a colectat date privind producția și consumul și a făcut posibilă analizarea și compararea consumului de energie al liniilor individuale. Cu toate acestea, în opinia lui Martin Surda, posibilitățile sale erau foarte limitate.

Sistemul Simatic WinCC V7 de la Siemens este utilizat în fabrica Coca-Cola din Edelstal, pentru a vizualiza datele de producție. Simatic Energy Manager Pro a fost, prin urmare, eligibil pentru gestionarea energiei. „Am fost impresionați în special de flexibilitatea și scalabilitatea soluției“, a declarat Martin Surda.

Astfel, managementul energetic din Edelstal a fost transformat în noul sistem în doar două luni, împreună cu integrarea numeroșilor consumatori care sunt înregistrați prin contoarele de energie Sentron PAC.

Datele de consum sunt colectate printr-un sistem Simatic ET-200SP și apoi transferate către Simatic Energy Manager Pro. Pe lângă instrumentele de măsurare a energiei electrice, în sistem sunt integrate și debitmetre pentru măsurarea consumului de apă.

În urma instruirii oferite de Siemens, echipa condusă de Fleischberger și Surda a reușit să configureze și să opereze sistemul integral, pe cont propriu. În prezent, în sistem sunt integrate peste 100 de puncte de date pentru măsurarea consumului de energie și 17 puncte de date pentru consumul de apă, care sunt interogate în fiecare minut. Aceste date sunt legate de datele de producție din sistemul ERP, permițând o analiză detaliată a consumului de energie și a eficienței energetice, în mod individual pentru fiecare produs fabricat.

Noi analize și interfețe cu utilizatorul pot fi create în orice moment, cu puțin efort, a declarat Surda. „Putem pregăti acum un nou raport în maximum o oră. În trecut, trebuia să dăm o comandă programatorului extern, astfel încât schimbările durau o săptămână sau, uneori, chiar mai mult. Acum putem face totul singuri.”

Un alt avantaj al Simatic Energy Manager Pro este că utilizatorii pot vizualiza datele și prin intermediul unui client web, de care beneficiază și Theresa Fleischberger, care lucrează în Viena cea mai mare parte a săptămânii.

Angajații din producție pot afla acum și care este consumul actual de energie. „Acest lucru creează o conștientizare amplă a subiectului. Fiecare angajat poate contribui astfel la o eficiență energetică mai mare și poate vedea succesul transpus cifre”, a declarat Fleischberger. „În plus, avem acum cifre mult mai detaliate disponibile. Putem aloca consumul și costurile exacte ale fiecărei linii individuale și ale fiecărui produs în parte. Pentru mine, această transparență este un avantaj important al noului sistem”

Toate măsurile, luate împreună, au ajutat Coca-Cola HBC Austria să își reducă emisiile de CO2 în Edelstal la 17,5 g pe litru de băutură produsă în 2019, cu 50% mai puțin decât în 2010.

În plus, Martin Surda intenționează să utilizeze informațiile de la Simatic Energy Manager Pro pentru a îmbunătăți întreținerea centralei și pentru a evita pierderile de energie. „Printre altele, dorim să deducem din valorile debitului și din consumul de energie din rețeaua de aer comprimat, atunci când apar scurgeri sau alte probleme. Apoi, putem menține sistemele funcționale în timp util și în mod rentabil și eficiente din punctul de vedere al resurselor.“

Se integrează și alte componente

În plus, Edelstal planifică deja prima extindere a sistemului Energy Manager. În 2020, cele șase compresoare de înaltă presiune din rețeaua de aer comprimat vor fi, de asemenea, integrate în sistem. Aceste compresoare generează aer comprimat la 36 bari, care este utilizat pentru a forma recipientele PET din elementele brute.

„Apoi putem optimiza procesele astfel încât să consumăm mai puțină energie, de exemplu prin reducerea timpilor de așteptare al mașinilor și adaptarea compresoarelor mai bine la cerere. Deoarece aceste șase generatoare reprezintă aproximativ 20% din consumul nostru de electricitate, oportunitățile de economisire sunt enorme”, a declarat Surda.

„Cu Simatic Energy Manager, putem defini obiective de economisire și demonstra rentabilitatea măsurilor de eficiență în sectorul apei și energiei”, a declarat Fleischberger. Prin urmare, utilizarea eficientă a resurselor la uzina Coca-Cola din Edelstal va continua să se îmbunătățească cu ajutorul noului sistem de gestionare a energiei.

siemens.com/stories

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *