Acasă » Electricitate » Mihaela Coroiu, EnergoBit: E nevoie de stimularea proiectelor medii și mici de producere a energiei curate

Mihaela Coroiu, EnergoBit: E nevoie de stimularea proiectelor medii și mici de producere a energiei curate

28 aprilie 2021
Digitalizare
energynomics

Pentru ca sectorul privat să demareze proiecte de decarbonare reale, are nevoie de un climat politic și economic favorabil, de predictibilitate, de un dialog constant cu factorii de decizie, în care să se țină seama de nevoile consumatorilor. Proiectele medii și mici pot asigura indicatorii de la nivelul unui proiect mare, aducând rezultate mai devreme și mai ieftin, este ideea subliniată de Mihaela Coroiu, Marketing Strategy Director la EnergoBit, în cadrul conferinței „Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare”, organizate de Energynomics.

În contextul Pactului Verde European și sub presiunea angajamentelor asumate la nivelul Uniunii Europene în perspectiva 2030 – 2050 apar noi provocări atât pentru sectorul energetic cât și pentru consumatorii finali de energie. Pentru a atinge în timp util țintele de reducere a poluării stabilite cu Comisia Europeană, Mihaela Coroiu consideră că România ar trebui să acorde o atenție mai mare potențialului de multiple proiecte medii și mici care pot fi replicate în acest domeniu, nu să se concentreze doar spre cele mari.

“Din experiența noastră, un mare proiect energetic necesită o perioadă de pregătire de până la 2 ani și una de execuție de 3-5 ani… E momentul să ne uităm spre stimularea proiectelor mai mici, cu termene de implementare mai reduse, cu bugete mai accesibile, care să livreze rezultate mai devreme, în 2024-2025, așa cum face Primăria Cluj-Napoca. Marea masă a populației poate să contribuie la reducerea emisiilor, la securitatea și continuitatea alimentării cu energie, la creșterea securității sistemului energetic național (SEN), inclusiv menținerea și asigurarea locurilor de muncă” afirmă Mihaela Coroiu.

Țara noastră are un angajament etapizat de îndeplinit în tranziția energetică având ca bornă anul 2025 și de neutralitate climatică până în 2050; or, aceste mari proiecte vor fi greu de pus în funcțiune în următorii patru ani.

În calitate de integrator de soluții, EnergoBit propune soluții personalizate după nevoia reală a consumatorului, însumând maximum de beneficii. Referindu-se la planurile companiei în sectorul energiei verzi, Mihaela Coroiu a precizat: „Suntem în faza de proiectare a 3.000 MW putere instalată în proiectele de energie regenerabilă, majoritatea fotovoltaice (2.000 MW), dar și eoliene (1.000 MW). Perioada următoare va aduce al doilea val de dezvoltare a investițiilor de valorificare a energiilor regenerabile, iar acceleratorul va fi cu siguranță accesul la finanțările europene nerambursabile.”

Compania a derulat proiecte de peste 2.000 MW în precedentul val, început în 2008, a amintit Mihaela Coroiu. “Suntem pregătiți nu doar pentru proiectele mari, ci pentru tot ce înseamnă tranziție energetică în România. La noi, inginerii seniori colaborează cu noua generație de ingineri captivați de internet, de IoT, blockchain, inteligență artificială.”

Reducerea emisiilor de gaze este obligatorie, primul pas ce trebuie făcut se referă la scăderea pierderilor din instalațiile energetice și maximizarea performanței sistemului, însă consumul de energie nu trebuie să scadă neapărat, a menționat/observat Mihaela Coroiu. „În România vrem să ajungem cu energia în zone neelectrificate, vrem o dezvoltare economică solidă, iar atunci mai degrabă să ne concentrăm pe asigurarea unei energii curate. Centralele mai mici, distribuite regional, vor putea cumula o curbă de producție ceva mai aplatizată, iar puterile instalate mai reduse pot fi gestionate mai bine în rețea. Cel mai important lucru: energia produsă local poate acoperi autoconsumul sau necesarul regiunii. Este nevoie de motivarea și susținerea consumatorilor pentru ca aceștia să acceadă la acest statut de prosumator, dar mai avem de lucru la asigurarea unui acces mai facil la finanțări.”

Provocările unui oraș inteligent sunt multiple, a mai spus reprezentanta EnergoBit. “Noi am lucrat la proiecte de creștere a performanței în iluminatul public, utilizând sisteme digitale eficiente pentru optimizare și control; la centrale de producere a energiei verzi pentru autoconsum sau cu scenariu de livrare în SEN, avem propria gama de soluții pentru managementul energiei – GAMA ZEUS. În ceea ce privește mobilitatea electrică avem concepută o soluție proprie integrată, ce include postul de transformare fabricat de EnergoBit cu stații rapide și ultrarapide de încărcare a vehiculelor electrice.”

Conferința „Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, ACE Industrial Software, Bjorn Heizung, Claritech, Eaton, EnergoBit, Horvath & Partners, SAS România & Moldova, Wiren.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 240 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *