Acasă » Petrol și Gaze » Transport » CIS GAZ s-a consolidat pe piața locală și vizează extinderea regională

CIS GAZ s-a consolidat pe piața locală și vizează extinderea regională

31 decembrie 2020
Interviuri
energynomics

S-ar putea spune că anul 2020 este anul marilor proiecte de infrastructură în transportul și distribuția gazelor naturale. CIS GAZ este unul dintre principalii jucători în acest segment, în principal în ceea ce înseamnă execuția propriu-zisă a conductelor. Am discutat cu CEO-ul companiei, Sebastian Călugăr,
despre proiectele CIS GAZ, dar și despre provocarea de a păstra valorile unei afaceri de familie, în condițiile în care îți dorești să modernizezi modul de lucru și sistemul de management.

Stimate domnule Sebastian Călugăr, cum ați resimțit anul 2020?

Aparte, din mai multe perspective. În primul rând, oamenii sunt în centrul tuturor acțiunilor noastre. Iar în această perioadă dificilă, cu toții am depus un efort comun și susținut ca activitatea noastră să se mențină la aceleași standarde ca până acum.

Șocul inițial al pandemiei a afectat majoritatea industriilor, implicit și pe cele ale energiei și gazelor naturale. Am resimțit atât lipsa unor materiale, întârzieri în lanțul logistic din piața externă, întârzieri la încasarea facturilor, în special în zona de furnizare a gazelor pentru clienți business, precum și volatilitatea crescută a prețurilor gazelor naturale în piață.

Totuși, chiar și în aceste condiții, am reușit să menținem un mediu stabil și sigur de muncă. Am susținut și executat numeroase proiecte în acest an și ne-am menținut clienții din segmentul de furnizare de gaze.

Vorbeați cândva despre eforturile de modernizare a sistemului de lucru al firmei. Este acest proces finalizat? În ce fel este diferit astăzi CIS GAZ față de organizația din urmă cu 5 sau 6 ani?

Cred că întotdeauna este loc de mai mult și mai bine. Dacă acum câțiva ani vorbeam de o tranziție între generații, acum vorbim despre o tranziție de la un jucător local la un grup de firme regional, cu deschidere pe piața internațională.

Încă de la începuturile noastre ne-am asumat orientarea companiei spre inovație și performanță, precum și consolidarea poziției companiei CIS GAZ pe piața energetică românească. De aceea, CIS GAZ a intrat într-o nouă etapă de organizare și de restructurare a companiei, unde vom adăuga noi ramuri de servicii, însă cu siguranță vom rămâne în zona de industrie.

Consider că o paralelă nu-și are sensul, ci mai degrabă aș vrea să accentuez că am avut parte de o creștere graduală și consecventă. Astfel, în prezent, putem spune că CIS GAZ și-a securizat rolul de furnizor strategic în piața de gaze, precum și poziția de constructor pe piața dezvoltării sistemului național de transport gaze, fiind una dintre primele opțiuni din topul celor mai activi jucători locali. Iar cele mai recente proiecte finalizate confirmă această afirmație.

Ultimele lucrări executate de compania CIS GAZ sunt incluse în Planul de dezvoltare a Sistemului românesc de Transport Gaze Na-turale 2020-2028. Vă rog să vă referiți la câteva dintre aceste lucrări, executate în 2019- 2020!

Ne bucurăm să contribuim în mod activ în calitate de constructor la dezvoltarea durabilă a infrastructurii de transport de gaze naturale din România, precum și la valorificarea geostrategiei traseelor energetice europene, unde țara noastră beneficiază de multiple avantaje.

Într-adevăr, în 2019-2020, am executat unele dintre cele mai importante și reprezentative proiecte din istoria companiei noastre, care se axează pe direcțiile de dezvoltare ale rețelei românești de transport gaze naturale.

Ne mândrim, mai ales, că aceste proiecte sunt incluse în Planul de dezvoltare a Sistemului românesc de Transport Gaze Naturale 2020-2029, iar provocarea pe care ne-am asumat-o nu a fost una ușoară. În decursul anului 2020, un an dificil luând în calcul pandemia, am executat și finalizat concomitent două lucrări mari, la care se adaugă și cea mai amplă lucrare contractată de CIS GAZ în cei aproape 30 de ani de existență: lucrările pentru conducta transport gaze naturale DN700 Onești – Gherăești – Lețcani (lotul I și lotul II), executată deja în proporție de peste 50%, având ca termen de finalizare toamna anului 2021.

Un alt proiect finalizat de către echipa noastră, care reprezintă, totodată și primul pas făcut de CIS GAZ în extinderea expertizei noastre pe plan regional: Extinderea Interconectorului Iași – Ungheni – Chișinău (Faza II, LOT I și LOT II), care a presupus construirea unei conducte de transport gaze naturale pentru o lungime de 63 km (Loturile I și II), integral pe teritoriul Republicii Moldova.

Importanța acestui proiect pentru compania noastră este datorată mai ales faptului că lucrările executate la gazoduct vor contribui la creșterea economiei naționale a Republicii Moldova, în contextul necesității diversificării surselor de gaze. Extinderea Interconectorului de la Ungheni la Chișinău este, de altfel, și un obiectiv major pentru sectorul energetic româno-moldovenesc. Conectarea acestuia cu piața gazieră din România și cu cea europeană reprezintă primul pas în vederea reducerii dependenței energetice, prin intermediul diversificării surselor și a rutelor de aprovizionare cu energie și, implicit a consolidării securității energetice a țării.

De asemenea, proiectele executate și finalizate de compania noastră au un impact important pentru societatea românească: pe lângă dezvoltarea sistemului național de transport a gazelor, vorbim și de racordarea comunităților locale la rețeaua de gaze.

Câteva exemple concrete sunt lucrările finalizate pentru Conducta de transport gaze naturale Mintia-Brad-Stei, etapa I tronson Mintia – Brad DN300, precum și cele pentru Conducta de transport gaze naturale DN500 Craiova-Segarcea-Calafat 39,292 km – Reconsiderare Traseu conducta tronson Craiova – Segarcea, în lungime de 39,3 km. Acesta cel din urmă este un proiect important pentru regiunea Olteniei, dar și pentru economia românească, finalizarea proiectului permițând alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de amplasare a conductei.

Din 1990, de la înființare, CIS GAZ a oferit servicii de construcții-montaj pentru conducte de gaze naturale, iar în timp a atras alături parteneri puternici, precum T.D. Williamson sau Polyflow (actual Baker Hughes). În ce măsură contează asemenea referințe în extinderea activității CIS GAZ?

Am evoluat de la un business de familie, poziționat regional, la a fi un furnizor național și internațional, partener în proiecte de infrastructură strategică. De-a lungul celor de 30 de ani de activitate, am realizat cu bucurie că o bună parte din cheia afacerii noastre constă în parteneri și în relațiile de lungă durată cu aceștia.

De mai bine de 10 ani suntem distribuitor exclusiv în România și Moldova pentru o gamă completă de produse și soluții ale unor companii de renume internațional precum T.D. Williamson (SUA), companie alături de care am reușit să implementăm numeroase proiecte până în prezent.

Totodată, suntem repreze­ntanții Primus Line (Germania) și Polyflow (actual Baker Hughes) (FPS Onshore). Uitându-mă înapoi consider că aceste parteneriate durabile ne-au asigurat intensificarea know-how-ului specific industriei, adaptând expertiza partenerilor la nevoile pieței locale.

Mai mult, alături de acești parteneri am avut un parcurs frumos și constant, marcat de pași fundamentali în dezvoltarea noastră. Astfel, în 2009-2010 am implementat pentru prima oară în România un concept nou de reabilitare conducte, și anume reabilitare conducte prin metoda relining, alături de partenerii de la Polyflow (actual Baker Hughes).

În 2017 am executat primul proiect de relining din România cu tehnologia Primus Line. În prezent, putem spune că în 2019 și 2020 divizia de construcții-montaj conducte magistrale gaze naturale a reprezentat motorul creșterii afacerilor noastre, cu peste 200 km de conducte magistrale de transport gaze naturale executate.

În prezent, ce tip de proiecte predomină pentru CIS GAZ – conducte noi sau modernizarea, modificarea unor conducte existente?

Într-adevăr, în ultimii ani, proiectele care au predominat în activitatea noastră sunt cele de construcții-montaj infrastructură conducte noi, dar o pondere importantă o au și proiectele de relocare și protejare conducte existente pe traseele de infrastructură nouă – cum ar fi autostrăzile, precum și cele de relining.

Din 2005, CIS GAZ este și furnizor de gaze naturale. Cum arată astăzi portofoliul companiei în acest segment? Care este ponderea afacerilor de furnizare în totalul veniturilor CIS GAZ?

Într-adevăr, deși suntem de 15 ani pe piața de furnizare gaze naturale, dezvoltarea acestei divizii a început mai consistent cu anul 2014-2015, când am făcut primii pași în diversificarea portofoliului de clienți: trading, business și retail. În prezent, avem în portofoliu peste 3.000 de consumatori casnici și numărul crește de la lună la lună. De altfel, suntem foarte activi în activitatea de trading atât pe piețele centralizate, cât și în contracte bilaterale și administrăm un număr de 200 de clienți business din diferite ramuri de activitate

De asemenea, ponderea afacerilor de trading și furnizare gaze din totalul veniturilor se situează undeva la 35%-40%.

Cum vedeți evoluția acestui segment odată cu liberalizarea completă a pieței de gaze naturale?

Cu toate că liberalizarea pieței din România a fost întârziată foarte mult, acum avem posibilitatea de a stabili propriile strategii de atragere de piață, precum și să gândim pachete integrate de servicii.

O altă veste bună este că din luna noiembrie a acestui an CIS GAZ a fost desemnat de către ANRE drept furnizor de ultimă instanță.

De circa 7 ani, CIS GAZ operează un parc fotovoltaic în județul Mureș. Ce ne puteți spune despre această linie de business? Este o direcție pe care credeți că merită să o urmați pe mai departe?

Acum 7 ani am implementat acest proiect din dorința de a completa serviciile noastre existente în domeniul gazelor naturale.

Prin înființarea CIS ENERGY, subsidiară care se ocupă de operarea parcului fotovoltaic din comuna Cuci (județul Mureș) am dorit să diversificăm portofoliul companiei. Desigur că ne-am fi dorit să continuăm investițiile în acest domeniu, însă modificările legislative care au urmat au făcut imposibilă dezvoltarea de alte proiecte în această direcție.

Momentan, analizăm diverse scenarii investi­țio­nale, dar încă nu am luat o decizie în acest sens. Observăm, totuși, că lucrurile par să se îm­bunătățească, iar acum există anumite facilități, cum ar fi costuri mai mici investiționale și posibilitatea de a accesa cofinanțări din fonduri europene.

În sectorul energetic românesc predomină un sentiment de încredere că investițiile s-ar putea intensifica în anii viitori. Aveți semnale în acest sens?

Avem și noi semnale pozitive ținând cont de investițiile care se prefigurează în dezvoltarea acestui sector. Cred că în continuare este nevoie de un efort investițional consistent în scopul asigurării producției și transportului energiei, al optimizării proceselor tehnologice, dar și în scopul menținerii în condiții optime de operare a infrastructurii de conducte deja funcționale.

Astăzi, compania noastră deține dotarea tehnică, logistică și de resurse umane, fiind pregătiți să participăm activ la investițiile ce vor urma, în special în zona de construcții conducte magistrale de transport gaze naturale, în construcția de sisteme noi de distribuție gaze naturale și relocare/protejare trasee utilități pe proiectele noi de infrastructură rutieră (autostrăzi).

_____________________________________________

Articolul a apărut inițial în numărul din decembrie 2020 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *